Skoči na vsebino

Nega mehkih kontaktnih leč

5 korakov nege kontaktnih leč

  1. Priprava
  2. Čiščenje
  3. Splakovanje
  4. Shranjevanje
  5. Dezinfekcija

Priprava

Pri kontaktnih lečah sta čistoča in higiena na prvem mestu. Preden začnete s postopkom, si temeljito umijte roke in jih osušite z brisačo, ki ne pušča dlačic. Tako se površine ne bodo prijeli tujki. Pripravite si površino na kateri boste rokovali z lečami. Najbolje je, da sedite za mizo na katero položite čisto toaletno brisačo in ogledalo. V primeru, da bi vam leča po nesreči zdrsnila med prsti, pristane na čisti površini.

Čiščenje in splakovanje

Lečo položite na čisto dlan ene roke in nanjo stisnete nekaj tekočine za nego kontaktnih leč. Z mezincem nato nežno podrgnite vsako stran leče. Lečo nato temeljito sperite s tekočino.
Po odprtju plastenke s tekočino za nego kontaktnih leč se ne dotikajte njenega vrha, ker jo lahko okužite.

Shranjevanje in dezinfekcija

Desno in levo kontaktno lečo po splakovanju položite v posodico za leče. Oba predela posodice za leče napolnite s tekočino skoraj do vrha, zaprite pokrovčka in pustite leči, da se namakata vsaj 4-6 ur. Po dezinfekciji leč ni potrebno več izpirati, razen, če opazite še kakšen madež ali nečistočo.

Higiena posodice za kontaktne leče

Zelo pomembna je tudi higiena posodic za leče. Ko leče vstavimo, moramo tekočino dnevno odstraniti iz posodice, jo splakniti s svežo tekočino in pustiti, da se posuši na zraku. Suha posodica je pomembna, ker se mikrobi ne morejo razmnoževati v suhih pogojih. Posodico je potrebno menjati pogosto. Več o posodicah za kontaktne leče si lahko preberete tukaj.

Nega kontaktnih leč
Nega kontaktnih leč

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×