Skoči na vsebino

Korekcijska očala

Nepogrešljiv pripomoček za vid

Korekcijska očala so pripomoček za vid, ki ga pozna skoraj vsakdo od nas. V primeru, da imamo dioptrijo, nam korekcijska očala omogočajo jasen in oster vid, saj se z njihovo uporabo spremeni kot svetlobnih žarkov, ki vstopajo v oko. Korekcijska očala lahko uporabljamo le občasno ali pa jih nosimo ves čas. To je odvisno od višine dioptrije in vrste očesne napake, ki jo imamo.

Korekcijska očala
Korekcijska očala

Kratkovidnost in korekcijska očala

Pri kratkovidnosti uporabljamo korekcijska očala, s katerimi gledamo oddaljene predmete. Lahko rečemo, da jih uporabljamo za gledanje na daljavo. Pri kratkovidnosti dobro vidimo bližnje predmete, težave pa nam povzročajo oddaljeni predmeti, ki jih ne vidimo jasno.

Daljnovidnost in korekcijska očala

Pri daljnovidnosti uporabljamo korekcijska očala, s katerimi gledamo na bližino. Pri daljnovidnosti dobro vidimo oddaljene predmete, težje pa izostrimo bližnje predmete. Težave nam lahko povzroča delo na bližini, za računalnikom ter branje.

Korekcijska očala za bližino

Presbiopija in korekcijska očala

Pri starostni slabovidnosti ali presbiopiji nam težave povzroča bližinsko delo in branje, kar je posledica s starostjo povezanega procesa izgube prožnosti očesne leče. Korekcijska očala uporablja več kot 93% ljudi v starosti med 65 do 75 let.

 1. Pri presbiopiji si lahko pomagamo z različnimi vrstami korekcijskih očal:
  Korekcijska očala za bližino: uporabljamo jih pri delu na bližino, pri branju in delu z računalnikom. Teh očal za gledanje na daljavo ne uporabljamo.
 2. Bifokalna korekcijska očala: uporabljamo jih za gledanje na daljavo in bližino. Večji zgornji del očalnega stekla vsebuje predpis dioptrije za daljavo, na manjšem spodnjem delu pa je dioptrija za bližino. Taka očala lahko nosimo ves čas.
 3. Progresivna korekcijska očala: uporabljamo jih za gledanje na daljavo in bližino. Pri tem dioptrija postopno in mehkeje prehaja iz dioptrije za daljavo do dioptrije za bližino. Taka očala prav tako nosimo ves čas.
 4. Office delovna korekcijska očala: uporabljamo jih za gledanje na bližino in srednjo razdaljo do dveh ali štirih metrov. To so bralna korekcijska očala s povečanim dosegom po prostoru. Taka očala uporabljamo pri branju, delu z računalnikom, doma ali v pisarni.

Korekcijska očala in meritev dioptrije

Pred nakupom korekcijskih očal je zelo pomembno, da opravimo tudi pregled vida. Pri tem se izmeri dioptrija in vsi podatki, ki so pomembni za optimalno izbiro in naročilo naših korekcijskih očal. Le tako bomo namreč lahko izbrali korekcijska očala, ki bodo služila svojemu namenu in s katerimi bomo zadovoljni.

V optiki Moj optik preglede vida za predpis korekcijskih očal opravlja Dr. Emil Oblak, optometrist. Pregled vida traja 20-30 minut. Pregledi potekajo vsak četrtek v dopoldanskem času, predhodno pa se je na pregled vida potrebno naročiti.

Progresivna korekcijska očala
Progresivna korekcijska očala

Okvirji za korekcijska očala

Korekcijska očala so sestavljena iz korekcijskega okvirja in očalnih stekel oziroma leč. Poznamo veliko različnih vrst korekcijskih okvirjev in materialov iz katerih so narejeni. Okvirji za korekcijska očala so lahko narejeni iz umetne mase, kot so optil, acetat in Nylon. Veliko okvirjev pa je narejenih iz različnih zlitin kovin, jekla ali titana. V zadnjih časih se veliko uporabljajo tudi naravni materiali iz katerih so izdelani okvirji za korekcijska očala. To so lahko les, kosti, slonovina, usnje ter poldragi in dragi kamni.

Korekcijska očala se močno razlikujejo tudi v oblikah in velikostih. Včasih so korekcijska očala bolj masivna in poudarjena z močnejšim robom vse naokrog. Nekateri ljudje pa imajo raje manj opazne, bolj nevtralne okvirje s tankim robom ali celo brez njega. Najlažja izmed korekcijskih očal, so očala na vijake in očala iz titana.

Stekla za korekcijska očala

V današnjih časih lahko izbiramo med mnogimi različnimi vrstami očalnih stekel in materiali iz katerih so očalna stekla narejena. Pri njihovi izbiri naj nas v prvi vrsti vodi izmerjena dioptrija ter namen zaradi katerega bomo očala uporabljali.

Optični materiali iz katerih so narejena očalna stekla se razlikujejo v gostoti, ki določa lomni količnik očalnih stekel. Bolj gost, kot je material očalnega stekla, bolj se svetloba lomi in višji je lomni količnik. Pri tem so nam na izbiro mineralna (steklena) ali organska (plastična) očalna stekla.

 • Izbira očalnih stekel glede na dioptrijo:
  V primeru, da je naša dioptrija nižja, lahko izbiramo med nižjimi lomnimi količniki očalnih stekel. Pri višjih dioptrijah pa je izbira višjega lomnega količnika očalnih stekel pomembna. Temu pravimo tudi tanjšanje očalnih stekel. Z izbiro primernega lomnega količnika, so očalna stekla tanjša in lažja, korekcijska očala pa s tem lepša in bolj udobna. Na robovih ni velike debeline in odsevnih krogov, ki jih lahko povzročajo nestanjšana očalna stekla.
 • Izbira očalnih stekel glede na namen uporabe:
  Korekcijska očala lahko uporabljamo za daljavo, bližino ali za oboje hkrati. Lahko jih uporabljamo za športne aktivnosti, za vožnjo ali kot zaščitna očala. Pri tem so razlike pri izbiri očalnih leč zelo velike. Pred izbiro očalnih stekel je potrebno vedeti, za kakšen namen bomo korekcijska očala uporabljali, koliko časa jih bomo nosili in kaj nam je pomembno pri njihovi uporabi. Le tako nam bo lahko optik ustrezno svetoval pri izbiri očalnih leč za naša korekcijska očala.
 • Izbira očalnih stekel glede na korekcijski okvir:
  Korekcijski okvirji se med seboj zelo razlikujejo. Pri tem pa je potrebno biti pozoren na pravilno izbiro očalnih stekel. Niso vsa očalna stekla primerna za vsak korekcijski okvir. Korekcijski okvirji na vijake in korekcijski okvirji na laks potrebujejo močnejši material očalnega stekla. Rob očalnega stekla je pri takih okvirjih bolj izpostavljen in krhek, zato s pravilno izbiro materiala očalnega stekla onemogočimo krušenje očalnega stekla na robu.
  Rob očalnega stekla je pri takih okvirji tudi bolj opazen, zato se že nekoliko višja dioptrija prej opazi z debelino na robu. Če pri izbiri očalnih stekel uporabimo višji lomni količnik, bo tudi rob tanjši.
 • Izbira očalnih stekel glede na barvo:
  Korekcijska očala lahko uporabljamo v notranjih prostorih, lahko pa nam dobro služijo tudi kot sončna očala z dioptrijo. Očalna stekla so lahko brezbarvna ali pa barvana (sončna) v različnih barvnih odtenkih. Izbiramo lahko tudi med različnimi odtenki fotosenzibilnih stekel, ki so v notranjem prostoru svetla (brezbarvna), ko pridemo na sonce, pa potemnijo.
 •  Izbira očalnih stekel glede na nanose:
  V današnjih časih proizvajalci očalnih stekel nanosom za očalna stekla posvečajo veliko pozornost. Očalna stekla so obdelana z različnimi sloji oziroma nanosi na steklo, ki omogočajo, da so stekla bolj trdna, antistatična, hidrofobna, da se lažje čistijo in predvsem, da so protizrcalna (antirefleksna). Kakovost očalnega stekla je danes v veliki meri odvisna od nanosov, ki jih ima očalno steklo.
 • Izbira očalnih stekel za otroke:
  Pri otrocih moramo biti pozorni kakšno vrsto očalnih stekel izberemo, saj morajo biti otroška korekcijska očala vzdržljiva in močna. Pomembno je, da so očalna stekla iz organskega materiala, da se pri morebitni poškodbi korekcijskih očal, otrok z njimi ne poškoduje. Smiselno se je tudi odločiti za močnejši material očalnih stekel, ki ne poka in se ne kruši. Korekcijska očala morajo služiti potrebam otroka, ob tem pa morajo biti varna, lahka in trdna.

Korekcijska očala na recept

Korekcijska očala so očesni pripomoček, ki ga lahko dobimo tudi na recept. Če imamo sklenjeno zdravstveno zavarovanje, lahko v primeru dioptrije in upravičenosti do medicinskega pripomočka, dobimo korekcijska očala v okviru cenovnega standarda. Korekcijska očala za daljavo lahko dobimo na vsaki dve leti, otroci pa vsako leto. Očala za bližino lahko dobimo šele po dopolnjenem 63. letu starosti. Optika Moj optik sprejema naročilnice za očala, zato lahko pri nas dobite tudi očala v okviru cenovnega standarda.

Izbira korekcijskih očal

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×