Sončna očala

Dobra zaščita je bistvenega pomena

Sončna očala so očesni pripomoček, ki olajša gledanje v močni sončni svetlobi in nudi zaščito pred nevarno UV svetlobo. Izpostavljenost sončnim žarkom lahko trajno poškoduje oči, zato je zelo pomembno kakšna sončna očala izberemo.

Sončna očala

Sončna očala

Nasveti pri nakupu sončnih očal

 1. Zaščitite svoje oči s sončnimi očali, ki ne prepuščajo škodljivih UVA in UVB žarkov.
 2. Ne kupujte sončnih očal, ki so zatemnjena ter brez ustrezne zaščite. Če so stekla zatemnjena še ne pomeni, da so ustrezno zaščitena. Zaradi temnih leč se zenica še bolj odpre in škodljivi žarki vstopajo v oko v še večji meri.
 3. Izberite ustrezen material in obliko sončnih očal. Steklena (mineralna) stekla so bolj odporna na praske, vendar se ob padcu na tla lahko razbijejo, kar pri steklih iz umetnih mas (organskih steklih) ni tako pogosto.
 4. Pri okvirjih iz umetnih mas bodite pozorni, da se vam nosni del lepo prilega na nos. Le tako boste lahko uživali v udobju nošenja sončnih očal in vam le-ta ne bodo lezla po nosu navzdol. Pri okvirjih iz kovine se nosnik lahko individualno prilagaja obliki vašega nosu.
 5. Sončna očala se morajo dobro prilegati obrazu. Zgornji rob očal naj sega do obrvi, lahko tudi nekoliko čez, tako da vam tudi opoldne, ko je sonce najmočnejše, v oko ne vstopajo žarki. Sončna očala naj bodo dovolj široka, tako da so ročke (priponke) vzporedne ena z drugo in se ne širijo. Spodnji del okvirja naj se ne dotika ličnic, saj to vodi v rosenje očalnih tekel. Občutek rosenja je zelo moteč, poznajo pa se tudi odtisi na sami ličnici.
 6. Če vas motijo odboji svetlobe od različnih površin, bodo polarizacijska sončna očala primerna ravno za vas, saj poseben filter v sončnih očalih eliminira neprijetno bleščanje.
 7. Stopnjo zatemnitve očalnih stekel izberite glede na življenjski stil in namen. Če se ukvarjate z navtiko ali čas preživljate v visokogorju, so za vas primerna stekla s 4. stopnjo zatemnitve, saj so zatemnjena do 92 %. V običajnih pogojih (srednja do visoka svetlost) pa bo bolj primerno steklo s 3. stopnjo zatemnitve (do 85 %). Za voznike so najbolj primerna fotokromatična stekla, ki se zatemnijo po potrebi iz 2. v 3. kategorijo (od 57 % do 82 %). Primer takih očalnih stekel so Očala za vožnjo – Drivewear.
 8. Prav tako je pomembno, kakšno barvo sončnih stekel si izberemo. Očalna stekla v sivi barvi so nevtralna ter barve objektov ne popačijo. Rjava očalna stekla so bolj kontrastna, z njimi je tudi najbolj turoben dan videti lepši in toplejši. Za ljubitelje zimskih športov se priporočajo rumena očalna stekla, saj okrepijo zaznavo globine, za smuko v slabših vremenskih pogojih pa so primerne rožnate barve očalnih stekel.

 

Sončna očala z UV zaščito

Sončna očala z UV zaščito

Izbira sončnih očal glede na namen uporabe

Izbira sončnih očal je v veliki meri odvisna od tega za kakšen namen se bodo očala uporabljala. Še posebej na morju ali na snegu, kjer je sončna svetloba zaradi dodatnega odboja še bolj škodljiva in moteča, moramo izbrati očala s potrebno stopnjo zatemnitve in ustrezno barvo. Očalne leče so lahko različnih stopenj zatemnjenosti in različnih barv. Največkrat lahko izbiramo med 75 – 90-odstotno zatemnjenostjo ter med sivo, sivo-zeleno in rjavo barvo očalnih leč. Pri izbiri barve in stopnje zatemnjenosti očalnih stekel je predvsem potrebno upoštevati s katerimi očali se najbolje počutimo.

Izbira sončnih očal glede na obliko obraza

Pri izbiri oblike sončnih očal bodite pozorni na vašo obliko obraza, saj boste tako lažje izbrali očala, ki vam najbolj pristajajo.

Glede na obliko obraza vam priporočamo:

 • oglat obraz: okrogla ali ovalna sončna očala,
 • zaobljen obraz: oglata sončna očala,
 • srčasta oblika obraza: nežnejši okvirji, ki ne poudarijo čeljusti,
 • ovalni obraz: vse oblike sončnih očal.

Zaščita pred nevarni UV žarki

Pri izbiri sončnih očal moramo biti pozorni predvsem na zaščito pred nevarno ultravijolično svetlobo (UV svetlobo), ki pa ni povezana z barvo ali močjo zatemnjenosti. Pri očalih, kjer so leče zatemnjene, nimajo pa ustrezne UV zaščite, lahko pride do hudih poškodb oči. Ker so zenice zaradi zatemnjenosti sončnih očal razširjene, omogočijo dostop še večje količine nevarne sončne svetlobe v oko.

Polarizacijska sončna očala

Polarizacijska sončna očala

Sončna očala in dioptrija

Sončna očala so lahko narejena tudi kot sončna očala z dioptrijo za daljavo, bližino ali kot progresivna očala za daljavo in bližino hkrati. Pri tem ukrivljenost in športna izvedba sončnih očal nista ovira.

Polarizacija

Dodatna zaščita pred soncem in močnim bleščanjem pa je tudi polarizacija, ki omogoči, da očalno steklo ne prepušča moteče bleščeče svetlobe, ki se odbija od različnih površin. Polarizacijska sončna očala so predvsem primerna za športnike, jadralce (očala za jadranje), kolesarje in tiste, ki od sončnih očal pričakujete nekaj več.

Optika Moj optik vam ponuja pestro izbiro sončnih očal izbranih blagovnih znamk od modnih, retro, klasičnih, športnih do otroških očal. Vsa sončna očala, ki jih boste našli pri nas, imajo 100 % UVA in UVB zaščito.