Sončna očala

Dobra zaščita je bistvenega pomena

Sončna očala so očesni pripomoček, ki olajša gledanje v močni sončni svetlobi in nudi zaščito pred nevarno UV svetlobo. Izpostavljenost sončnim žarkom lahko trajno poškoduje oči, zato je zelo pomembno kakšna sončna očala izberemo.

Sončna očala

Sončna očala

Izbira sončnih očal je v veliki meri odvisna od tega za kakšen namen se bodo očala uporabljala. Še posebej na morju ali na snegu, kjer je sončna svetloba zaradi dodatnega odboja še bolj škodljiva in moteča, moramo izbrati očala s potrebno stopnjo zatemnitve in ustrezno barvo. Očalne leče so lahko različnih stopenj zatemnjenosti in različnih barv. Največkrat lahko izbiramo med 75-90 – odstotno zatemnjenostjo ter med sivo, sivo-zeleno in rjavo barvo očalnih leč. Pri izbiri barve in stopnje zatemnjenosti očalnih stekel je predvsem potrebno upoštevati s katerimi očali se najbolje počutimo.

Sončna očala z UV zaščito

Sončna očala z UV zaščito

Pri izbiri sončnih očal moramo biti pozorni predvsem na zaščito pred nevarno ultravijolično svetlobo (UV svetlobo), ki pa ni povezana z barvo ali močjo zatemnjenosti. Pri očalih, kjer so leče zatemnjene, nimajo pa ustrezne UV zaščite, lahko pride do hudih poškodb oči. Ker so zenice zaradi zatemnjenosti sončnih očal razširjene, omogočijo dostop še večje količine nevarne sončne svetlobe v oko.

Sončna očala so lahko narejena tudi z dioptrijo za daljavo, za bližino ali kot progresivna očala. Pri tem ukrivljenost in športna izvedba sončnih očal ni ovira.

Dodatna zaščita pred soncem in močnim bleščanjem pa je tudi polarizacija, ki omogoči, da očalno steklo ne prepušča moteče bleščeče svetlobe, ki se odbija od različnih površin. Polarizacijska sončna očala so predvsem primerna za športnike, jadralce, kolesarje in tiste, ki od sončnih očal pričakujete nekaj več.

Polarizacijska sončna očala

Polarizacijska sončna očala

Pri nas vam ponujamo pestro izbiro sončnih očal izbranih blagovnih znamk od modnih, retro, klasičnih, športnih do otroških očal. Vsa sončna očala, ki jih boste našli pri nas, imajo 100 % UVA in UVB zaščito.