Skoči na vsebino

UV zaščita sončnih očal

Zaščita oči pred nevarno UV svetlobo

UV zaščita sončnih očal se nam zdi nekaj samoumevnega, pa vendar niso vsa sončna očala enako zaščitena proti škodljivim ultravijoličnim žarkom. V trgovinah, ki za očala niso specializirane, lahko naletimo tudi na očala brez UV zaščite. Ta očala imajo zgolj pobarvano steklo. Ker pa so zatemnjena, se zenici široko odpreta, UV žarki pa v oko vstopajo še bolj, kot da ne bi nosili nobenih očal.

UV zaščita sončnih očal
UV zaščita sončnih očal

Kaj UV sploh je?

Ultravijolični žarki oz. ultravijolično valovanje je elektromagnetno valovanje z dolžino, ki je krajša od vidne svetlobe. Sončevo elektromagnetno sevanje deluje v različnih območjih: UV-A, UV-B in UV-C.
Kratkovalovni UV-C žarki so v celoti absorbirani v atmosferi ter pomagajo tvoriti ozon. Če bi ti žarki dosegli površje Zemlje, bi bilo to smrtno nevarno za vse organizme na zemlji.
UV-B žarki imajo srednjevalovno območje sevanja, ki se skoraj v celoti absorbira v zgornji plasti atmosfere, le nekaj odstotkov doseže zemljino površino.
Najbolj škodljivi so dolgovalovni žarki UV-A, ki imajo na človekov organizem slab vpliv. Povzročajo kopico težav, najhujše posledice pa so rakava obolenja.

Kaj lahko UV povzroči mojim očem?

Ultravijolična svetloba je oblika radiacije, ki lahko poškoduje celice v očeh. Povzroči lahko, da se celice na površini ali v očesu delijo nenormalno. Prevelika izpostavljenost UV-A sevanju poveča možnosti za nastanek katarakte, igra pa veliko vlogo tudi pri degeneraciji rumene pege. To pa predvsem iz razloga, ker ti žarki z lahkoto vstopajo skozi roženico in dosežejo očesno lečo in mrežnico.

UV žarki in očala
UV žarki in očala

Odstotek UV-B žarkov, ki dosežejo zemljino površino, lahko v manjših dozah stimulira nastanek melanina (pigment v očeh, na koži in laseh), kar povzroči porjavelost kože. V visokih dozah pa UVB žarki povzročajo pordelo kožo in opekline, posledično pa tudi povečajo možnost za nastanek raka. Poleg tega povzročajo neenakomerno obarvanost kože, gube in prezgodnje staranje kože. V očeh povzročajo pterigije in pingvekule. To sta vrsti benignih sprememb na roženici in veznici. Te tvorbe so na pogled zelo neprivlačne, poleg tega pa povzročajo probleme z roženico ter popačen vid. V krajših obdobjih visoke izpostavljenosti takemu sevanju, se pojavi fotokeratitis oz. snežna slepota – boleče vnetje roženice, ki lahko vodi v začasno izgubo vida.

UV zaščita sončnih očal

Dobra novica je, da se škodljivim vplivom sonca lahko izognemo z ustrezno izbiro pripomočka za zaščito oči – s kvalitetnimi sončnimi očali z dobro UV zaščito. Dobro je, da izberemo večja sončna očala, ki objamejo celotno glavo in zaprejo večje območje. Najbolje je, če so rahlo ukrivljena, saj tako zavarujemo tudi območje okoli oči, kjer se rade pojavijo gube zaradi vpliva UV na kožo. Sončna očala naj segajo do višine obrvi in zaprejo zgornji rob, da ste varni tudi, ko je sonce najmočnejše. Za boljšo varnost očal se lahko pritrdi tudi trak oz. vrvico, ki bo očala držala na mestu. Če sončna očala potrebujemo tudi za športne aktivnosti, je smiselno razmisliti o športnih sončnih očalih, ki so še bolj ukrivljena in imajo še boljši oprijem na obrazu. Več o športnih zaščitnih očalih si lahko preberete tukaj.

UV zaščita in sončna očala
UV zaščita in sončna očala

Korekcija v sončnih očalih

V primeru, da potrebujete sončna očala z dioptrijo, je v izbran okvir možno vgraditi tudi korekcijska sončna stekla. Vgradijo se lahko enožariščna ali progresivna stekla. Vgrajena stekla imajo najvišjo potrebno UV zaščito.

Pred naročilom sončnih očal z dioptrijo so potrebni ažurni podatki o točni dioptriji. Očala narejena po podatkih, izmerjenih na pregledu pri nas imajo popolno garancijo na zadovoljstvo. Ker je vsak človek individualen, se pri naročilu stekel upošteva način nošnje, naklon očal in tudi kot pod katerem gledate skozi steklo. S tem se izognemo popačenju vida ob straneh stekel. Pravilno izdelana sončna očala vam tako lahko služijo v vseh situacijah. Več o sončnih očalih z dioptrijo si lahko preberete tukaj.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Svetujemo vam, da ste previdni pri kupovanju sončnih očal v trafikah, supermarketih in spletnih trgovinah. Tam UV zaščita sončnih očal največkrat ni primerna, zato lahko očala ogrozijo zdravje vaših oči. V primeru, da nosite taka očala, je slabše, kot pa da sončnih očal sploh ne bi nosili.

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×