Skoči na vsebino

Astigmatizem ali cilinder

Kaj je astigmatizem ali očesni cilinder

Tako kot kratkovidnost in daljnovidnost je tudi astigmatizem ena izmed refraktivnih napak očesa. To pomeni, da to ni bolezensko stanje, ampak preprosto problem povezan s projiciranjem svetlobe v očesu. Astigmatizem je zelo pogost. V določeni meri je prisoten pri skoraj vsakem očesu, a je lahko zelo blago izražen in ne povzroča težav, tako da korekcija ni potrebna.

Znaki in simptomi astigmatizma

Astigmatizem povzroča neostro in do neke mere zamegljeno sliko na vseh razdaljah, ne glede na to ali beremo ali gledamo v daljavo. Pri dolgotrajnem bližinskem delu ali drugem dolgotrajnejšem gledanju lahko povzroča tudi občutek utrujenih, bolečih oči ali glavobol. Pogost simptom je tudi škiljenje.

Zakaj pride do astigmatizma?

Astigmatizem je posledica nepravilne ukrivljenosti roženice, v nekaterih primerih pa ga lahko povzroči tudi oblika leče v očesu. Namesto da je roženica pravilno simetrično ukrivljena, kot na primer nogometna žoga, je po enem meridianu (osi) bolj ukrivljena kot po drugem (rugby žoga). Svetloba se tako zaradi ukrivljenosti roženice pri prehodu preko roženice lomi nepravilno. Pri astigmatičnem očesu se tako svetlobni žarki ne zberejo v skupni točki na mrežnici, ampak se zberejo na več žariščnih točkah pred in za mrežnico. Posledica tega je popačen vid.

Astigmatizem
Astigmatizem
  1.  objekt, ki ga gledamo
  2. roženica z različnimi krivinami – meridiani
  3. žarišče prvega meridiana
  4. kotanjica na mrežnici, ker se mora nahajati žarišče objekta
  5. žarišče drugega meridiana

Astigmatično oko ima različno ukrivljene meridiane očesne roženice. Z različno ukrivljeno roženico oko izriše objekt na dveh ali več različnih žariščnicah, ki lahko ležita pred ali izza očesne mrežnice. Slika je neostra na vseh razdaljah.

Astigmatizem se pogosto pojavi že v otroštvu in se običajno skoraj ne spreminja. Lahko se pojavi v povezavi s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo. Pogosto je prisoten pri otrocih in lahko moti razvoj vida v obdobju otrokove rasti. Pomembno je, da se vid pri otrocih preverja z rednimi pregledi vida pri specialistu.

Astigmatizem se lahko pojavi zaradi poškodbe očesa, ki povzroči brazgotine na roženici. Lahko je tudi posledica nekaterih kirurških očesnih operacij ali pa bolezni, ki povzroča postopno tanjšanje roženice (keratokonus).

Korekcija astigmatizma

Astigmatizem se tako kot kratkovidnost in daljnovidnost lahko popravi z očali, s kontaktnimi lečami ali z očesno operacijo.

Poleg sferične vrednosti dioptrije, ki se uporablja za korekcijo kratkovidnosti in daljnovidnosti, je pri astigmatičnem očesu potreben tudi cilindrični dodatek. Primer je kratkovidno oko z astigmatizmom, ki ima dioptrijo:

-2,50/-1,00 90°

Prvi del (-2,50) je sferna dioptrija, ki jo potrebujemo za korekcijo miopije ali kratkovidosti. Druga vrednost (-1,00) je cilinder za dodatno korekcijo. Tretja vrednost (90°) je os astigmatizma, ki nam pove, na katerem delu roženice je potrebna korekcija astigmatizma.

Korekcija astigmatizma
Korekcija astigmatizma
  1.  objekt, ki ga gledamo
  2. astigmatično – torično optično steklo
  3. roženica z različnimi krivinami – meridiani
  4. kotanjica na mrežnici, kjer se mora nahajati žarišče objekta
  5. žarišče, kjer se zberejo žarki in kjer nastane ostra slika

S pravilnim toričnim korekcijskim steklom ima oseba z astigmatičnim vidom jasno in ostro sliko na mrežnici.

Astigmatizem in kontaktne leče

Uporabniki kontaktnih leč, ki imajo astigmatizem, lahko nosijo poltrde ali trde kontaktne leče, ki zelo dobro korigirajo astigmatizem. V veliko primerih pa je možno nositi tudi mehke torične kontaktne leče. Le-te se lahko predpiše po opravljenem strokovnem pregledu vida in testiranju kontaktnih leč. Te leče so enostavne za uporabo in nanje se hitro privadimo.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Če opažate, da imate težave z vidom na vseh razdaljah, nejasno sliko ne glede na to ali berete ali gledate v daljavo in čutite naprezanje in utrujenost oči ali glavobole, vam svetujemo, da opravite pregled vida in preverite svoje oči. Še posebej bodite pozorni pri otrocih, če se vam zdi, da imajo težave v šoli ali pri branju. Pomembno je, da se tudi vid pri otrocih preverja z rednimi pregledi vida.

O pregledu oči v naši optiki izveste več tako, da kliknete na gumb gumb “Pregled vida“. 

Naša strokovna in prijazna ekipa se vas veseli.

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×