Skoči na vsebino

Kratkovidnost ali miopija

Kaj je kratkovidnost in kako se z njo soočimo

Najpogostejša refraktivna napaka očesa, ki je v zadnjih nekaj letih še bolj pogosta, je kratkovidnost ali miopija. Točnega vzroka za povečanje kratkovidnosti v zadnjih letih ne poznamo, strokovnjaki pa predvidevajo, da je porast kratkovidnosti pri ljudeh povezan z dolgotrajno uporabo računalnikov in veliko dela na bližnjih razdaljah ter posledično utrujene oči skupaj z genetsko predispozicijo za kratkovidnost.

Znaki in simptomi kratkovidnosti

Pri kratkovidnosti dobro vidimo bližnje predmete, kot sta računalnik in knjiga, težavo pa imamo pri bolj oddaljenih predmetih, ki jih ne vidimo jasno. Veliko težav nam lahko povzroča vožnja avtomobila, prepoznavanje tabel in predmetov v daljavi ter podnapisi na televiziji. Drugi znaki in simptomi kratkovidnosti so lahko tudi škiljenje, naprezanje oči, občutek utrujenosti oči in glavoboli.

Zakaj pride do kratkovidnosti?

Do kratkovidnosti pride, kadar je očesno zrklo predolgo glede na zbiralno moč roženice in očesne leče, ali pa kadar je roženica preveč ukrivljena glede na dolžino očesnega zrkla. Takrat se svetlobni žarki zberejo na točki pred mrežnico in ne točno na mrežnici.

Miopija ali kratkovidnost
Kratkovidnost ali miopija
  1. objekt, ki ga gledamo
  2. očesna leča, na kateri se lomi svetloba
  3. kotanjica na mrežnici, kjer se mora nahajati žarišče objekta
  4. žarišče, kjer se zberejo žarki in kjer nastane neostra slika

Kratkovidno oko izriše objekt v daljavi pred mrežnico očesa. Slika na mrežnici je neostra.

 

Kratkovidnost se najpogosteje začne že v otroštvu med 8. in 12. letom starosti. Bolj pogosta je pri otrocih katerih straši so kratkovidni. Z rastjo se kratkovidnost lahko povečuje in se običajno v odrasli dobi stabilizira.

Kaj lahko naredimo, če smo kratkovidni?

Kratkovidnost se lahko popravi z očali, s kontaktnimi lečami ali z očesno operacijo. Koliko moramo nositi očala ali kontaktne leče je odvisno od naše dioptrije. Včasih moramo očala nositi ves čas, včasih pa samo takrat, ko potrebujemo zelo jasno oddaljeno sliko, kot je pri vožnji avtomobila, gledanju na šolsko tablo ali pri gledanju filma.

Korekcija miopije ali kratkovidnosti
Korekcija kratkovidnosti ali miopije
  1.  objekt, ki ga gledamo
  2. razpršilno optično steklo, ki lomi snop svetlobe
  3. očesna leča, na kateri se lomi svetloba
  4. kotanjica na mrežnici, kjer se mora nahajati žarišče objekta
  5. žarišče, kjer se zberejo žarki in kjer nastane ostra slika

S pravilnim razpršilnim optičnim korekcijskim steklom ima kratkovidni pacient ostro sliko na mrežnici.

Pri kratkovidnosti se predpišejo konkavna očalna stekla, ki svetlobo razpršijo in manj lomijo. Svetlobni žarki tako potujejo točno na mrežnico.

Zapis dioptrije pri ljudeh, ki so kratkovidni, vsebuje predznak minus (-). Bolj kot smo kratkovidni, večja je številka pri zapisu dioptrije.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Če opažate, da imate težave z vidom in nejasno sliko na daljavo, bližino ali na vse razdalje, vam svetujemo, da opravite temeljit pregled vida. Očesni strokovnjak vam bo pregledal oči, očesno ozadje in izmeril očesni pritisk. Z natančnim postopkom bo preveril ali imate dioptrijo in vam predpisal in svetoval ustrezen pripomoček za korekcijo dioptrije.

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×