Skoči na vsebino

Očesni pritisk

Pritisk očesne vodice v očesu

Da je očesno zrklo zdravo, potrebuje določeno mero pritiska, saj tako zadrži svojo obliko. Povišan očesni pritisk lahko povzroči škodo na optičnem živcu, le-ta pa informacije iz očesa prenaša do možganov.

Kaj je očesni pritisk in kaj vpliva nanj?

Očesni pritisk oziroma intraokularni pritisk (IOP) je pritisk očesne vodice/fluida v očesu. Povišan očesni pritisk je pomemben aspekt v ocenjevanju posameznikovega rizika za nastanek glavkoma. Na očesni pritisk vpliva nastajanje in drenaža prekatne vodice v očesu. Njena funkcija je prehranjevanje notranjosti očesa. Prekatna vodica je bistra tekočina, ki nastaja v plasti celic za šarenico (barvni del očesa). Povezuje roženico z očesno lečo in skrbi, da roženica ohranja svojo konveksno obliko(s katero usmerja svetlobo na lečo). Skozi zenico (odprtina v središču šarenice) tekočina prehaja in se skozi drenažne kanale odvaja iz očesa nazaj v krvni obtok. Če je oko zdravo, se očesni pritisk uravnava z odtekanjem prekatne vodice. Problem nastane kadar oko ne odvaja te tekočine nazaj v krvni obtok ali pa proizvede preveč te tekočine. Tako nastane visok očesni pritisk, ki lahko vodi v različne težave z očmi. Prekatna vodica ni povezana z odvajanjem solz iz očesa.

Očesni pritisk
Očesni pritisk

Ali je spremenjen očesni pritisk lahko nevaren za moje zdravje?

Očesni pritisk je lahko nevaren za zdravje oči in vida v primeru, da je povišan. Povišan okularni tlak lahko vpliva na zdravje vidnega živca. Morebitna okvara je odvisna od trajanja, količine povišanega pritiska in tudi prisotnosti slabše prekrvavitve optičnega živca. Zelo visok očesni tlak lahko takoj poškoduje vidni živec, medtem ko bo le nekoliko povišan očesni pritisk povzročal škodo počasneje in bo ob odsotnosti zdravljenja lahko vplival na morebitno izgubo vida kasneje v življenju.

Meritve očesnega pritiska

Metoda s katero očesni strokovnjaki ugotavljajo pritisk v očesu se imenuje tonometrija. Očesni pritisk merimo z napravo imenovano tonometer. Tonometer je lahko kontaktni ali brezkontaktni. Večina teh naprav meri pritisk v milimetrih živega srebra (mmHg). Tonometer na površino roženice pošlje krajši sunek zraka, ter jo s tem splošči. Vrednost očesnega pritiska dobimo tako, da merimo čas in odpor roženice od začetnega sunka do sploščitve roženice. Sploščitev je torej odvisna od očesnega pritiska, zato se ob višjem okularnem pritisku roženica splošči kasneje. Ker se očesni pritisk lahko dnevno spreminja, je zelo pomembno, da se meritve opravijo večkrat, preden se postavi kakršnakoli diagnoza.

Zakaj se moj očesni pritisk spreminja?

V normalnem očesu se očesni pritisk spreminja skozi dan (hormonsko) in tudi sezonsko. Generalno pa se očesni tlak viša tudi s starostjo, saj se tkivo v očesu sčasoma strjuje in s tem povzroči povečan upor toka prekatne vodice iz očesa.

Kakšno vlogo ima povišan očesni tlak za nastanek glavkoma?

Glavkom ali zelena mrena je kompleksno očesno obolenje, ki lahko poškoduje optični živec in zato lahko vodi v progresivno trajno izgubo vida. Največkrat je glavkom posledica nakopičene tekočine v sprednjem predelu očesa. Prevelika količina prekatne vode zviša tlak v očesu, zato lahko pride do poškodbe optičnega živca. Glavkom vodi v slabši vid in pomanjkanje optične občutljivosti.

Če vas skrbi očesni pritisk, vam predlagamo, da opravite pregled vida. Tako boste najhitreje izvedeli kako zdrave so vaše oči. 

Več o pregledu vida izveste tako, da pritisnete na povezavo “PREGLED VIDA”

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×