Očesni pregledi za otroke

Zdravje otrokovih oči na prvem mestu

Očesni pregled je v zgodnjih letih življenja bistvenega pomena, saj se tako lahko prepričamo, da ima otrok razvite vidne veščine, ki jih potrebuje, da bi v šoli in tudi kasneje v življenju dobro funkcioniral. Zgodnje odpravljanje težav je bolj uspešno kot kasnejše, saj otroško oko še ni v celoti izoblikovano.

Naroči se na pregled

Kaj je očesni pregled za otroke?

Očesni pregled za otroke je strokovna ocena zdravja oči ter vida. Izvaja ga lahko optometrist ali oftalmolog.

Kratek očesni pregled pri pediatru ali družinskem zdravniku ne nadomesti celostnega očesnega pregleda pri optometristu ali okulistu, saj le-ta dva lahko opravita temeljit pregled, ki vključuje očesni pregled vseh kritičnih točk, ki so pomembne za ocenjevanje zdravja oči ter ugotavljanja razvitosti vida.

Očesni pregledi za otroke

Očesni pregledi za otroke

Zakaj so očesni pregledi pri otrocih tako pomembni?

Ostrina vida se najmočneje razvija od rojstva do otrokovega 6. leta starosti. V primeru, da se na očesnem pregledu pri otroku zaznajo težave z vidom, lahko starši temu primerno ukrepamo. Če opravimo pregled vida za otroke in prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Očesni pregledi so zelo pomembni, saj le tako lahko zagotovimo, da so otrokove oči zdrave in da otrok nima problemov, ki bi lahko vplivali na učinkovitost in njegove rezultate v šoli. Otrok mora imeti vidne veščine, ki so bistvene za optimalno učenje:

 • oster vid na vseh razdaljah,
 • pravilno in udobno gledanje z obema očesoma,
 • pravilne veščine gibanja oči,
 • natančna koncentracija.

Kdaj otroka peljati na očesni pregled?

Prvi očesni pregled je priporočljivo opraviti, ko je otrok star 6 mesecev. Tega običajno opravi kar pediater. Naslednji, bolj obširni očesni pregled sledi ob starosti treh let in potem tik pred vstopom v šolo pri petih ali šestih letih. V primeru, da pri otroku opazimo težave z vidom, je dobro očesni pregled opraviti čim prej.

Šolarjem, ki korekcije trenutno ne potrebujejo, je priporočeno očesni pregled opraviti na dve leti, otroci, ki nosijo očala, pa imajo očesni pregled vsako leto oziroma po navodilih optometrista ali oftalmologa.

Ko se dogovarjate za otroški očesni pregled izberite termin oziroma čas, ko je vaš otrok dojemljiv in vesel. Izvedba otroškega očesnega pregleda je odvisna od starosti otroka.

Očesni pregled vključuje:

 1. pregled zgodovine posameznega primera,
 2. preizkus vida,
 3. test poravnave oči,
 4. oceno zdravja oči,
 5. odločitev o tem ali otrok potrebuje očala in predpis dioptrije.

Katere informacije potrebuje optometrist pred očesnim pregledom vašega otroka?

Pred očesnim pregledom mora optometrist poznati zgodovino vašega primera, zato vas bo povprašal o tem, kako je potekala nosečnost in rojstvo otroka, kolikšna je bila njegova teža ob rojstvu, povprašal bo tudi o morebitni nedonošenosti otroka. Zanimale ga bodo težave v nosečnosti in ob porodu. Vprašanja bodo posvečena tudi zgodovini zdravljenja in alergijam.

Dobro je, da na očesnem pregledu optometristu zaupate svoja opažanja, če jih imate:

 • ali ima otrok motnje v razvoju motorike,
 • si pogosto mane oči,
 • pretirano mežika z očmi,
 • ne more zadržati kontakta z očmi,
 • ne zmore fiksirati pogleda,
 • ima slabo sposobnost sledenja predmetom z očmi.

Na očesnem pregledu povejte, v kolikor je probleme z vidom pri otroku zaznal že pediater ali zdravnik na sistematičnem očesnem pregledu v šoli. Pomembne so tudi morebitne pretekle težave z očmi in zdravljenje le-teh, ter tudi družinska zgodovina refraktivnih napak.

Testiranje vida pri predšolskih otrocih

Nekateri starši so presenečeni, ko izvejo, da predšolskim otrokom ni treba poznati črk, da bi lahko sodelovali pri testiranju vida.

Pri mlajših otrocih različni testi vključujejo:

 • Prepoznavo simbolov (na primer hiša, srce,…).
 • Retinoskopijo – pri tem testu doktor posveti v oko, da bi lahko opazoval odsev od mrežnice. Ta test se uporablja za določitev dioptrije za očala.
 • Druge teste za ugotavljanje kvalitete skupnega sodelovanja obeh očes.

Pogoste težave z vidom pri otrocih

Otrok, ki ne vidi na tablo ali ne prebere majhnih črk, lahko postane hitro razdražljiv, kar lahko vodi v zakasneli razvoj in slabše rezultate v šoli. Nekatere težave z vidom, kot je leno oko, je najbolje zdraviti, če jih odkrijemo dovolj zgodaj, ko se otrokov vidni sistem še razvija. Poleg kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma so pogosti problemi z vidom pri otrocih:

 1. LENO OKO (ambliopija – slabovidnost)
  Gre za slabši vid na enem ali obeh očesih brez opazne okvare. Ambliopije ni vedno mogoče popraviti z očali – zdravo oko bo potrebno pokrivati, da bi s tem okrepili slabše oko.
 2. NEPRAVILNA PORAVNAVA OČI (strabizem)
  Škiljenje lahko povzroča več različnih dejavnikov, kot so problemi z mišično kontrolo v prizadetem očesu. Strabizem je pogosto vzrok ambliopije in bi moral biti obravnavan in zdravljen v zgodnjem otroštvu, da se lahko vid in motorika obeh očes razvijata normalno.
 3. NEZMOŽNOST VZDRŽEVANJA PORAVNANIH OČI
  Pri gledanju predmetov na bližnji razdalji (pomanjkanje konvergence) optometrist oceni sposobnost oči, da pri gledanju bližnjih predmetov pogledajo rahlo navznoter in vzdržujejo pravilno poravnavo oči za udobno branje.
 4. NEZMOŽNOST KONCENTRACIJE, ZAZNAVE GLOBINE IN BARVNI VID
  Optometrist preveri otrokovo sposobnost fokusiranja (akomodacije). Globinska zaznava, zmožnost razlikovanja oddaljenosti predmetov in testi za izključitev barvne slepote so prav tako pogosti, uporabljajo se za oceno otrokovega barvnega vida.
 5. ZUNANJE OKO IN ZDRAVJE VEK
  Optometrist bo podrobno pregledal otrokove veke, pozoren bo na okužbe foliklov trepalnic, očesne izcedke, zatekanje (edeme). Pregledal bo roženico, šarenico in lečo, da bi izključil morebitne motnje v sliki in druge nepravilnosti.

Očesni pregledi za otroke v optiki Moj optik

Za malčke in otroke je dober vid izrednega pomena, saj se v zgodnjih letih svojega življenja učijo predvsem preko vidnih zaznav. Če pri otroku zaznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Očesne preglede v optiki Moj Optik opravljamo za šolske in predšolske otroke. Za malčke opravljamo očesne preglede v starosti od treh let naprej.

Preglede vida opravljamo vsako sredo med 9. in 17. uro. Čakalnih vrst pri nas nimamo, na vrsti ste lahko že v istem tednu. Na očesni pregled se je potrebno predhodno naročiti. To lahko storite po telefonu, preko naše spletne strani, kjer oddate obrazec za naročilo na pregled ali pa nas obiščete osebno.

Očesni pregledi v optiki Moj optik

Očesni pregledi za otroke v optiki Moj optik

Pri otrocih namesto črk uporabljamo slike in simbole, ki so prilagojeni starosti otroka. Očesni pregled za otroke je lahko preventiven ali pa je povezan z morebitnimi težavami otroka. Optometrist vas bo najprej povprašal o morebitnih težavah z vidom v družini ter o razlogu obiska. Otroku bo pregledal oči in očesno ozadje, očesno motoriko, zenice. Očesni pregledi razkrijejo tudi prisotnost morebitnega škiljenja, barvni vid, konvergenco, globinski vid in stereovid. Dioptrijo se izmeri z objektivno metodo skiaskopije – retinoskopije brez kapljic.

Na koncu očesnega pregleda optometrist predstavi rezultate. Lahko se predpišejo očala, ni pa nujno. Včasih optometrist lahko priporoča tudi opravljanje določenih vaj ali pa pokrivanje enega očesa, da se doseže simetrija vida. Po opravljenem pregledu vida dobite izvid z vsemi izmerjenimi podatki. V primeru, da vaš otrok potrebuje očala, lahko z izvidom naročite otroška očala v optiki.

Redni očesni pregled je bistvenega pomena, da oči ostanejo zdrave in vid ohrani ostrino. Ker se naše oči spreminjajo skozi čas, je priporočljivo, da se opravijo redni očesni pregledi vsaki 2 leti. Še posebej pri otrocih so očesni pregledi v zgodnjih letih zelo priporočljivi. Tako lahko ugotovimo ali so otrokove oči zdrave in se prepričamo, da otrok nima težav, ki bi lahko vplivali na učinkovitost in njegove rezultate v šoli.