Očala za jadranje

Nepogrešljiv pripomoček vsakega navtika

Na vseh vodnih površinah, še posebno pa na morju je zelo pomembno, kako svoje oči zaščitite. Pri jadranju, surfanju in drugih vodnih športih je izpostavljenost soncu in nevarnim UV žarkom velika. Sence je zelo malo, bleščanja pa je zelo veliko, saj imajo vodne površine veliko odbojno sposobnost, kar pomeni, da nam vodni odboj še dodatno otežuje gledanje.

V današnjih časih je izbira sončnih očal velika, niso pa vsa sončna očala primerna za vse vrste športov. Pri jadranju morajo očala ščititi oči pred nevarno UV svetlobo, močnim bleščanjem, vetrom in tudi pred pljuski morske vode. Očalne leče morajo poleg zaščite pred bleščanjem zagotavljati nepopačen in jasen pogled in izboljšati ostrino vida in kontrastnost.

Očala za jadranje

Očala za jadranje

Izbira primernega okvirja

Pri iskanju primernega okvirja vam svetujemo, da izbirate med športno ukrivljenimi očali s širšimi ročkami, saj nudijo večjo zaščito oči, kot ravna očala. Oči so tako zaščitene od spredaj, z vrha in od strani. Očala se morajo lepo prilegati obrazu in upoštevati naravno krivino glave. Prav tako morajo biti ročke individualno prilagojene za vaš obraz, da vam ob morebitnem sunku ne zdrsnejo z glave.

Oči in del obraza so tako zaščiteni pred močno svetlobo, bleščanjem in vetrom, očala pa so trdno na svojem mestu, ne tiščijo in dobro oprimejo glavo, kar je pomembno predvsem v ključnih situacijah kot je pristajanje.

Očalna stekla in polarizacija

Očalna stekla morajo zagotavljati 100 % zaščito pred UVA in UVB žarki. Za jadranje so še posebej primerna očala s polarizacijskimi stekli. V sami strukturi očalnega stekla se nahaja poseben polarizacijski filter, ki omogoča, da očalno steklo ne prepušča moteče bleščeče svetlobe, ki se odbija od različnih površin. Polarizacija zagotavlja odstranitev motečih odbojev na morski gladini, povečuje kontrast in zaznavnost globine. Še posebej jadralci bodo s pomočjo polarizacije tudi lažje opazili temne lise vetra na morski gladini. Zaradi učinkovite zaščite proti bleščanju je pogled bolj sproščen in oster, oči pa manj utrujene.

Barve očalnih stekel

Očalna stekla so lahko v različnih odtenkih, predvsem za vodne športe pa vam priporočamo, da izbirate med sivo in sivo-zeleno barvo očalnih stekel. Le-ta pogled ohladijo in umirijo, kar je na morju še posebej pomembno zaradi veliko bleščanja in zelo močne svetlobe. Siva barva tudi ne spremeni barve in modrine morja. Očalna stekla v rjavih odtenkih modrino morja nekoliko spremenijo, pogled je bolj kontrasten in svetel. Izbira barve stekla je v veliki meri odvisna tudi od okusa posameznika.

Očala za jadranje in dioptrija

V očala je možno vgraditi tudi očalna stekla z vašo točno dioptrijo. Pri tem je zelo malo omejitev. Vgradnja ukrivljenih dioptrijskih očalnih stekel je odvisna od okvirja in njegove velikosti, očesne razdalje med zenicama in dioptrije. Pred naročilom očalnih stekel je potrebna podrobna meritev očesnih podatkov. Za ukrivljene športne okvirje so primerna posebna športna stekla, ki vključujejo individualni preračun dioptrije glede na kot okvirja in zenično razdaljo posameznika.
Očalna stekla so lahko ukrivljena, polarizacijska in v želenem barvnem odtenku. Prav tako je v športna sončna očala možno vgraditi tudi progresivna stekla za daljavo in bližino. Taka očala vam bodo izostrila obzorje, hkrati pa boste med plovbo lahko nemoteno pogledali na navtično karto ali brali.

 

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Pri očalih za jadranje vam svetujemo uporabo dodatnega neoprenskega traka, ki se pritrdi na ročke očal. Očala so na glavi bolj fiksna, kar je še posebej pomembno v ekstremnih situacijah, hkrati pa trak onemogoča, da bi se v primeru padca v vodo očala potopila. Trak je zelo priročen tudi pri pristajanju ali vezanju na bojo, saj imamo očala trdno na glavi in smo brez strahu, da bi nam ob morebitni nepredvideni situaciji padla z glave.