Foto občutljiva očala

Transitions očala ali fotokromatska očala

Če ste med tistimi, ki imate radi ena funkcionalna očala v različnih situacijah, so foto občutljiva korekcijska stekla odlična rešitev za vas.

Očala s foto občutljivimi očalnimi stekli so večnamenska funkcionalna očala, ki so preprosta za uporabo. Očala se samodejno zatemnijo na soncu in samodejno osvetlijo v prostoru. Foto občutljiva očala reagirajo na količino UV svetlobe v zraku.

Foto občutljiva očala

Foto občutljiva očala

Zatemnjenost in reakcijski čas foto občutljivih očal

Ob oblačnem vremenu ali v zaprtem prostoru so očala svetla in so zatemnjena le dobrih 5 %. Ob sončnem vremenu se količina UV svetlobe poveča, zato se očalna stekla avtomatsko zatemnijo vse do 85 %.

Močno zatemnjena foto občutljiva očala

Močno zatemnjena foto občutljiva očala

Jakost zatemnitve foto občutljivih očal je odvisna od količine UV svetlobe v zraku. Očala bolj zatemnijo v visokogorju, na morju in v puščavah, kjer je UV svetlobe največ. Včasih zaradi količine UV svetlobe na snežnih površinah očala zatemnijo več kot 85 %. V mestu fotokromatska očala nikoli ne dosežejo tako velike jakosti zatemnitve.

Srednje zatemnjena foto občutljiva očala

Srednje zatemnjena foto občutljiva očala

Reakcijski čas foto občutljivih očal pa je odvisen od temperature. V poletnih mesecih je zatemnjevanje in osvetljevanje zelo hitro, saj se foto celice hitreje postavijo v končno pozicijo. V zimskih mesecih je reakcijski čas skoraj polovico daljši, saj zaradi mraza proces poteka počasneje.

Svetla foto občutljiva očala pri oblačnem vremenu

Svetla foto občutljiva očala pri oblačnem vremenu

Foto očalna stekla so zelo dobra izbira tudi za ukrivljena športna očala z dioptrijo, ki jih uporabljate pri plovbi na morju in pri različnih športnih aktivnostih v notranjih in zunanjih prostorih. Očala imate lahko na sebi ves čas, saj so v notranjem prostoru stekla svetla, zunaj na soncu pa so vaša očala enaka sončnim očalom. Prav tako se jih lahko uporablja ob bolj oblačnem, sivem vremenu ali pri notranjih dvoranskih športnih aktivnostih.

Očala se lahko izdelajo z dioptrijo ali brez, uporabljajo pa se lahko kot progresivna očala za daljavo in bližino hkrati ali pa le kot očala za gledanje na daljavo. Izbirate lahko med sivo in rjavo barvo zatemnitve.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Žal imajo foto občutljiva očala tudi pomanjkljivost. Pri vožnji z avtomobilom je lahko sonce včasih zelo moteče. Za vetrobranskim steklom v avtomobilu očala zatemnijo le 30-35 %, kar pomeni, da očala niso zatemnjena toliko, da bi lahko nadomestila sončna očala.