Skoči na vsebino

Očalna stekla Trivex

Lahka, tanjša in izjemno trdna optična stekla

Očalna stekla Trivex so zaradi varnosti primerna tako za izdelavo vseh zaščitnih in športnih očal, kot tudi za otroška očala. Varnost otrokovih oči je na prvem mestu, zato vam pri nakupu korekcijskih očal svetujemo izbiro najvarnejšega materiala optičnih stekel – Trivex materiala.

Kaj je Trivex material?

Trivex material je bil razvit v Združenih državah Amerike, za izdelavo vetrobranskih stekel helikopterjev in bojnih letal. Očalna stekla Trivex so lahka, tanka ter bolj odporna na udarce kot druge vrste stekel. Narejena so po principu vlivanja v kalup, kar posledično vodi k večji optični jasnosti. Večjo ostrino z manj popačenja pa nudijo tudi ob samem robu očalne leče.

Trivex očalna stekla imajo večjo Abbe vrednost kot polikarbonatna stekla (predhodnik Trivexa). To je merska enota za merjenje možnosti disperzije bele svetlobe na njene komponentne barve, ko svetloba potuje skozi material stekla – optična napaka imenovana kromatična aberacija. Stekla z večjo vrednostjo Abbe števila povzročijo manjše aberacije kot tista z manjšo vrednostjo.

Trivex stekla imajo Abbe število 45, kar je bolje od povprečja. Polikarbonat ima vrednost 30 (najmanj med vsemi materiali). Pod določenimi pogoji (in predvsem pri večjih dioptrijah) se lahko pri lečah z manjšim Abbe številom pojavijo barvne aberacije okoli luči, lahko pa imamo tudi občutek zamegljenega in popačenega perifernega vida.

Ker Trivex material nima notranjih napetosti, stekla tudi pri vrtanju ne počijo, zato jih še posebej priporočamo pri očalih na vijake ali laks.

trivex očalna stekla
Očalna stekla trivex

Kvalitete Trivex očalnih stekel

Trivex je prvi material, ki združuje vse tri najpomembnejše lastnosti očalnih stekel:

  1. odlične optične lastnosti
  2. izjemna vzdržljivost materiala
  3. zelo nizka teža.

Trivex očalna stekla so bolj odporna na praske kot običajna mineralna stekla ali organska plastična stekla. To pa predvsem zato, ker so te leče relativno »mehke«. To pomeni, da lažje absorbirajo energijo, brez večjih poškodb. Zaradi te fleksibilnosti je dodatna zaščita teh stekel obvezna, saj so leče potem trdnejše in bolj odporne na praske.

Moderni sloji za zaščito očalnih stekel proti praskam so visoke kvalitete, zato tudi najmehkejši material po obdelavi dobi trdnost, ki je lahko primerljiva s trdnostjo stekla. Za očalna stekla iz Trivex materiala se priporoča kvaliteten nanos trdega sloja ter optimalnega antirefleksa, ki bo povečal količino samih informacij, ki pridejo do očesa.

Trivex material za športna očala

Pri športnih očalih očalna stekla Trivex zaščitijo oči pred različnimi vplivi, kot so na primer udarci žoge, pri padcih pa se z njimi ne poškodujemo. Taka očalna stekla so še posebej primerna za dvoranske športe ali pa različne športne aktivnosti na prostem. Trivex očalna stekla so lahko brezbarvna, lahko so foto občutljiva ali pa obarvana sončna s polarizacijo ali brez.

Glavne razlike med Trivex materialom in polikarbonatnimi očalnimi stekli?

  • Trivex stekla so 6-krat močnejša oz. trdnejša od polikarbonatnih stekel in so praktično nezlomljiva.
  • Trivex material je 10 % lažji od polikarbonatnih stekel za očala.
  • Trivex stekla nudijo večjo optično jasnost zaradi samega postopka izdelave. Večjo ostrino z manj popačenja pa nudijo tudi ob samem robu očalnih stekel.

Kaj je antirefleksni nanos na očalnih steklih?

Antirefleksni nanos na steklih je vrsta optičnega nanosa na površini stekla, ki zmanjša bleščanje oziroma odsev stekla. Zaradi zmanjšanja bleščanja stekla je izgubljeno manj svetlobe, kar za uporabnika pomeni, da oko doseže več svetlobe in s tem informacij. Iz tega razloga je vid bolj kontrasten in čist. Protiodsevni nanos za korekcijska očala pomaga pri utrujenih ali občutljivih očeh, saj zmanjša stres na oči. V pogojih, kot so slaba vidljivost pri nočni vožnji, nam antirefleksni nanos pomaga eliminirati nadležno bleščanje avtomobilskih luči.

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×