Pregled za kontaktne leče

Začetniki in že obstoječi uporabniki kontaktnih leč

Prvi korak pred začetkom nošenja kontaktnih leč je pregled vida in posvet s strokovnjakom. To je osnova za predpis kontaktnih leč, ki je zelo pomembna.

Pregled za kontaktne leče zajema meritev vaše točne dioptrije, pregled očesnega ozadja, meritev očesnega pritiska, bazne krivine očesa ter ugotovitev ali so kontaktne leče primerna izbira za vaše oči. Določi se za kakšen namen boste leče uporabljali, koliko časa boste leče nosili in katere leče so za vas najprimernejše. V današnjih časih lahko izbirate med mnogimi vrstami kontaktnih leč, niso pa vse leče primerne za vsakogar.

Pri nas vam ponujamo samo leče za katere menimo, da ne delajo škode na očeh in so iz boljših materialov, da ostane oko zdravo na dolgi rok.

Pregled za kontaktne leče

Pregled za kontaktne leče

Prvi pregled za kontaktne leče

V optiki Moj optik je prvi pregled za kontaktne leče sestavljen iz štirih delov:

Prvi del je enak pregledu za očala in je podlaga za predpis dioptrije za kontaktne leče. Zajema natančno meritev dioptrije, pregled očesnega ozadja in meritev očesnega pritiska z brezkontaktnim tonometrom.

Drugi del je namenjen posvetu o kontaktnih lečah in presoji ali so vaše oči primerne za uporabo kontaktnih leč. Optometrist z očesnim mikroskopom pregleda oči, izmeri bazno krivino očesa in določi dioptrijo za kontaktne leče. Pogovorita se kdaj in za kakšen namen boste leče uporabljali. Na koncu vam predpiše testni par kontaktnih leč.

V tretjem delu sledi uvajanje v uporabo kontaktnih leč. Seznanimo vas na kaj morate biti pozorni in kakšna pravila morate upoštevati kot uporabnik kontaktnih leč. Naučimo vas postopka vstavljanja leče v oko in odstranjevanja leče, čiščenja, dezinfekcije in shranjevanja kontaktnih leč.

V zadnjem delu pregleda za kontaktne leče ste na vrsti vi. Kontaktne leče testirate in jih uporabljate. Po enem tednu sledi kontrolni pregled za kontaktne leče z lečami v očeh. Če ste imeli v testnem obdobju nošenja kontaktnih leč kakršnekoli težave ali so vas leče motile, nam to zaupajte. V primeru, da so bile leče ustrezne, jih lahko naročite.

Testne kontaktne leče

Testne kontaktne leče

Pregled za kontaktne leče za že obstoječe uporabnike

V primeru, da kontaktne leče že uporabljate, je pregled vida enak kot prvi pregled za kontaktne leče, le da je izpuščen tretji del – uvajanje v uporabo kontaktnih leč. Ker kontaktne leče že nosite, ste že seznanjeni z njihovo uporabo in rokovanjem.