Progresivna stekla

Razlike med progresivnimi stekli in navajanje nanje

Kaj so progresivna stekla?

Progresivna stekla so očalna stekla s katerimi vidimo na vse razdalje. Vidimo na daleč, na vmesne razdalje in na blizu. Dioptrija v progresivnem steklu prehaja gladko in nevidno navzdol od polja za daljavo do polja za bližino. Takšna očala lahko uporabljamo za računalnik, branje in vožnjo avtomobila.

Progresivna stekla Ljudje, ki uporabljajo progresivna stekla, so z njimi zelo zadovoljni. Večina jih meni, da nikoli več ne bi nosili dvoje očal, saj imajo sedaj več svobode pri gledanju. Izpostavili so predvsem prednost enih očal pred različnimi očali za daljavo in bližino, ki jih je potrebno ves čas menjati. Progresivna stekla so tudi zelo uporabna pri vožnji avtomobila, saj z enimi očali lahko preberejo hitrost na armaturni plošči, ki je prej niso mogli. Več o progresivna očala

Široka ponudba proizvajalcev progresivnih stekel

Vsak od nas redno ali vsaj občasno uporablja avtomobil. Naj bo majhen ali prostoren, star ali nov, udoben ali športen, osnoven ali luksuzen. Vsak od teh nas bo pripeljal na cilj. Kako udobno in kako hitro pa je odvisno od kakovosti. Podobno je tudi pri progresivnih očalnih steklih. Na voljo imamo veliko proizvajalcev progresivnih očalnih stekel s katerimi bomo videli. Kako udoben bo pogled in koliko bo omejen naš vid, pa je odvisno od izbrane kakovosti očalnih stekel.

Optika Moj optik zastopa proizvajalce očalnih stekel, za katere menimo, da so kakovostni in zanesljivi. Vsak od njih nudi tudi garancijo na antirefleksni nanos. Nekateri izmed njih ponujajo 1 leto garancije, nekateri pa celo 3 leta garancije, odvisno od kvalitete progresivnih stekel.

 

Kakšne so razlike med progresivnimi stekli?

Progresivna stekla lahko razvrstimo po kvaliteti in po širini vidnih polj. Na voljo imamo osnovna, izboljšana, napredna in osebno prilagojena progresivna stekla. Bolj kot se bližamo osebno prilagojenim progresivnim steklom, širša so vidna polja in bolj sproščen in udoben je pogled.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj bistvenih razlik med štirimi različnimi skupinami progresivnih stekel:

Osnovna progresivna stekla

Osnovna progresivna stekla

– ozek kanal – dobro razmerje med kakovostjo in ceno – primeren za trgovino, pošto, branje menija v restavraciji         Izboljšana progresivna stekla

Izboljšana progresivna stekla

– primeren za zmerno branje, zmerno pisarniško delo – izboljšan kanal – dobro ravnotežje med daljavo in bližino         Napredna progresivna stekla

Napredna progresivna stekla

– pisarniško delo, računalnik, daljše branje, vsakodnevna opravila – optimiziran kanal, do 40% širša polja – maksimalna vidna ostrina in kontrastna slika         Osebno prilagojena progresivna stekla

Osebno prilagojena progresivna stekla

– največja možna prilagoditev posamezniku – prostorski vid brez omejitev – lahkotno menjavanje med daljavo in bližino        

Navajanje na progresivna stekla

Na progresivna stekla se posameznik hitro privadi. Nekateri ljudje se privadijo po nekaj minutah, nekateri pa potrebujejo nekoliko več časa. V praksi vam optik ob prevzemu očal pokaže, kako se korekcijska očala uporabljajo in kako se boste nanje najlažje in najhitreje privadili. Običajno je privajanje hitrejše pri naprednih in osebno bolj prilagojenih progresivnih steklih, saj so tam polja širša.

Po prevzemu progresivnih očal začne teči čas dveh mesecev v katerem se privajate na progresivna stekla in jih testirate. Če vas karkoli moti, ali je privajanje težko, je priporočljivo ponovno obiskati optika. Le-ta lahko preveri pozicijo optičnih centrov glede na vaše oči in vašo vsakodnevno uporabo očal. Če je potrebno, lahko optik prilagodi in izboljša sliko z majhnimi nastavitvami okvirja.

Pri nakupu progresivnih stekel pa obstaja tudi posebne vrste garancija. V primeru, da se na progresivna stekla nikakor ne morete privaditi, vam optik zamenja progresivna stekla z enim parom očalnih stekel za daljavo in enim parom očalnih stekel za bližino.

Naročilo in čas dobave progresivnih stekel

Naročilo in dobava progresivnih stekel traja od 7 do 10 delovnih dni. Dobava je odvisna od delovnih procesov proizvajalca in transporta. Slovenski proizvajalci progresivnih stekel so v povprečju hitreje dobavljivi kot tuji proizvajalci.

Cena progresivnih stekel

Progresivna stekla se med seboj razlikujejo tudi v ceni. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi: progresivna stekla – cena.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Pri izbiri progresivnih stekel imate na voljo veliko izbire. Svetujemo vam, da pri naročilu progresivnih očal povprašate za razliko med progresivnimi stekli. Dobro je upoštevati tudi priporočilo optika saj le-ta pozna različne vrste progresivnih stekel in vam svetuje, katera progresivna stekla bi bila za vašo dioptrijo in glede na vaš življenjski stil najbolj primerna.

Če imate več več vprašanj ali pa vas skrbi vaš vid, je najboljša rešitev, da se naročite na pregled vida. Naši prijazni svetovalci si bodo za vas vzeli toliko časa, kot ga potrebujete. 

Za več informacij pritisnite gumb “Pregled vida”.