Skoči na vsebino

Bralna očala

Očala za branje (očala za bližino)

Bralna očala ali očala za bližino so namenjena predvsem branju oziroma gledanju na razdalji od 30 do 40 centimetrov.

Bralna očala so zelo priročna in služijo kot povečava za majhne predmete, ki jih ne moremo videti dovolj ostro od blizu. So nepogrešljiva pri branju drobnega tiska, pri finem ročnem delu ali le pri branju menija v restavraciji.

Očala za branje
Očala za branje

Očala za branje se pogosto nosijo spuščene nižje na nosu, tako da nam omogočajo nemoten pogled v daljavo. Če pomotoma pogledamo v daljavo z očali za bližino, ne bomo videli ostro temveč megleno, ker so očala narejena izključno za branje.

Bralna očala imenujemo tudi z izrazoma polovična očala in polovičke, saj so nekatera velika kot pol očalnega stekla. Občutek imamo, kot da so zgoraj odrezana.

Slabosti že narejenih bralnih očal

Verjetno ste že zasledili, da je možno kupiti že narejena očala za branje na poštah, v lekarnah, drogerijah in pri uličnih prodajalcih. Takšna očala so na pogled zelo podobna očalom, ki jih kupite pri optiku. V resnici pa se od njih zelo razlikujejo.

  1. Stekla očal so iz nekvalitetnih materialov, so optično manj prepustna za svetlobo in brez antirefleksnih nanosov, kar se odraža v prevelikem bleščanju. V primerjavi s kakovostnimi optičnimi stekli je prepustnost svetlobe manjša za dobrih 20 %.
  2. Slika je zaradi ne-stanjšanih stekel, ki niso asferično oblikovana, na robovih ukrivljena in precej popačena, še posebno pri večjih dioptrijah.
  3. Zaradi netočne dioptrije in netočne optične razdalje med centri leč so možni glavoboli, utrujene oči in po dolgem nošenju tudi težave z očmi in binokularnim vidom ali celo škiljenje.
  4. Okvirji za očala so iz poceni materialov zaradi katerih lahko dobimo alergije. Alergija je možna na določene kovine, kot je nikelj, ki se v očalni optiki ne uporablja več.
Bralna očala - polovičke
Bralna očala – polovičke

Posebnost pri nakupu bralnih očal

Bralna očala, ki jih lahko kupimo na pošti, v lekarni ali v drogeriji, so namenjena masovni uporabi, in ne morejo zamenjati kvalitetno in individualno izdelanih očal na osnovi podatkov iz meritev, saj niso individualno prilagojena posameznemu uporabniku. Večini uporabnikov to dejstvo ni znano. Predvsem v državah v razvoju je uporaba in poseganje po bralnih očalih, ki jih lahko kupimo v večjih trgovinah in nakupovalnih centrih, dokaj visoka, saj je marsikje individualna korekcija težje dostopna.

Zelo pomembno je, da so bralna očala izdelana posebej za vas po vaših točnih podatkih. To je dioptrija, ki se med desnim in levim očesom lahko zelo razlikuje in individualna zenična razdalja, ki je različna od posameznika do posameznika. Optika Moj optik je specializirana za izdelavo ukrivljenih športnih očal z dioptrijo, progresivnih očal in izdelavo očal visokih dioptrij.

Pred naročilom bralnih očal je potrebno narediti pregled vida in določiti točno dioptrijo. Le s takšnimi očali si boste zagotovili varen in dober vid, zato premislite, koliko cenite vaše oči.

Vpliv bralnih očal na vid

Ko se po 40. letu starosti začnejo težave z vidom na bližino (presbiopija), veliko ljudi noče nositi bralnih očal. Bojijo se, da bo njihov vid slabši in da bodo odvisni od očal. Namesto da bi jih nosili, raje s priprtimi očmi gledajo droben tisk, da postane bolj čist in jasen. To za nekaj časa res deluje. Vendar pa je presbiopija stanje, ki napreduje, naše oči pa se brez očal naprezajo. Bralna očala sčasoma postanejo nujna za branje drobnega tiska, saj je to popolnoma normalno stanje povezano s starostjo.

Ljudje včasih mislijo, da nošenje bralnih očal slabša vid. Razlog je v tem, da med branjem z očali vidijo ostreje in bolj jasno kot prej. Zaradi te primerjave imajo lahko občutek, da je njihov vid z bralnimi očali slabši.

Očala za branje ne škodujejo očem, pač pa le izboljšajo vaš vid. Presbiopija napreduje s starostjo, zato se bo vaša bližinska dioptrija brez korekcije postopoma slabšala, če nosite očala ali ne.

koristni-nasvet

Koristni nasvet:

Po naročilu izdelana bralna očala z vašimi točnimi podatki je možno dobiti že po zelo ugodni ceni. Svetujemo vam, da se pred naročilom očal pozanimate in povprašate o različnih vrstah stekel za očala saj se cene med njimi lahko zelo razlikujejo. Bistveno je, da so korekcijska očala narejena po vaših podatkih in ne po povprečnih vrednostih, kakršna so tista kupljena na pošti.

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×