Skoči na vsebino

Zaščitna očala

Očala za zaščito pri delu ali športu

Zaščitna očala so očesni pripomoček, ki zaščiti oči, ki so zaradi narave dela izpostavljene poškodbam. Zaščitna očala nudijo zaščito oči pred trdimi delci, brizgi tekočin, škodljivimi žarki, udarci in visoko temperaturo, ki lahko oko poškodujejo. Raziskave so pokazale, da se kar 30 % vseh poškodb oči zgodi med delom zaradi neustrezne zaščite oči.

Zaščita oči je zelo pomembna in se razlikuje glede na način in vrsto dela, ki ga opravljamo. Vsa zaščitna očala so v primerjavi s klasičnimi očali bistveno večja, in sicer z namenom, da pokrijejo čim večjo površino okoli oči in temenskega dela obraza.

Na voljo je več vrst zaščitnih očal. Vsaka so prilagojena za določeno vrsto dela.

Klasična prozorna zaščitna očala

Klasična zaščitna očala so najpogostejša. Očalna stekla so prozorne ali rumene barve in so primerna za najširšo uporabo. Uporabljajo se v različnih delovnih industrijskih okoljih ali na mestih, kjer je v zraku veliko prahu.

Prozorna zaščitna očala

Športna zaščitna očala

Športna zaščitna očala so zasnovana tako, da uporabnika ščitijo pred poškodbami oči, ki jih povzročajo mehanski udarci. Primerna so za skoraj vse vrste športa, še posebej pa so primerna za hitre športe z žogo kot je košarka, nogomet, rokomet, skvoš, badminton, bejzbol in drugo. Očala imajo notranje oblazinjenje za blaženje udarcev, mehko silikonsko zaščito za nos, nezdrsljive gumirane obloge ter na zadnji strani snemljiv pralni trak. V očala je možno vgraditi obarvana očalna stekla ali očalna stekla z vašo točno dioptrijo. Več o športnih zaščitnih očalih lahko preberete na tej povezavi. Športna zaščitna očala

Športna zaščitna očala

Rumena zaščitna očala

Zaščitna očala, ki imajo rumeno obarvana očalna stekla, se uporabljajo za zaščito pri strelskih vajah z orožjem. Rumena barva nudi večjo kontrastnost in s tem večjo vidljivost. Poseben Trivex material očalnih stekel omogoča največjo trdnost in vzdržljivost očal.

Rumena zaščitna očala

Več-barvna laserska zaščitna očala

Pri delu z lasersko svetlobo sta tip in barva zaščitnih očalnih stekel odvisna od vrste in valovne dolžine laserja. Zelo pomembno je, da izberemo pravo zaščito. Pogosto za zaščitna očala za osebje, ki z laserjem opravlja, poskrbi podjetje, pri katerem je bil laser kupljen.

Zelena laserska zaščitna očala

Modra laserska zaščitna očala

Ker se sami žal več ne ukvarjamo s prodajo laserskih očal, se za informacije o ceni lahko obrnete na:

www.extreme-slo.com

 

Varilna zaščitna očala

Pri varjenju so potrebna posebna zaščitna očala, ki ščitijo oči pred varilsko svetlobo, trdimi delci in UV svetlobo. Zaščita oči pred nevarno svetlobo je nujno potrebna, saj v nasprotnem primeru lahko pride do hudih opeklin roženice.

Varilna zaščitna očala

Zaščitna očala za brušenje ali rezanje

Pri brušenju ali rezanju so zaščitna očala nujno potrebna, vendar pa klasična zaščitna očala za to niso primerna. Pri obdelovanju kovine ali druge trde zmesi pride do visokih temperatur in zelo vročih opilkov, ki jih klasična zaščitna očala ne vzdržijo. Plastika se lahko stopi, poškoduje in ne omogoča več jasnega in čistega pogleda.
Za ta namen so primerna zaščitna očala z mineralnimi (steklenimi) stekli, ki so odporna na vroče delce in opilke. So še enkrat težja od klasičnih zaščitnih očal, vendar nudijo zaščito, ki je potrebna za tako delo.

Zaščitna očala za rezanje

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×