Sončna očala z dioptrijo

Tudi v sončna očala je možna vgradnja dioptrije

Če imate dioptrijo, se vam je gotovo že postavilo vprašanje ali je možno imeti ukrivljena športna sončna očala z dioptrijo. Odgovor je pritrdilen. Ukrivljena sončna očala z dioptrijo so v tujini poznana že vrsto let, v Sloveniji pa je to še dokaj nepoznano področje. Ko v optikah povprašate po takih očalih, vam velikokrat odgovorijo, da je izvedba takih očal sicer možna, vendar s popačenjem na robu stekel. Vendar to ni nujno pravilen odgovor optika. V primeru, da želite ukrivljena sončna očala z dioptrijo, je potrebno naročiti posebna očalna stekla, ki so prilagojena in posebej narejena za ukrivljen okvir. Taka stekla pa ponuja le nekaj zelo redkih proizvajalcev očalnih stekel.

Sončna očala z dioptrijo

Sončna očala z dioptrijo

Kaj so sončna očala z dioptrijo, ki so športno ukrivljena?

Ukrivljena sončna očala z dioptrijo so korekcijska očala z ukrivljenimi stekli z vašo točno dioptrijo, ki so bolj zaprta in sledijo naravni krivini obraza. Zaradi svoje ukrivljenosti očala nudijo boljšo zaščito oči, kot ravna očala. Pred nevarno UV svetlobo, močnim bleščanjem, vetrom in tudi pred pljuski morske vode so oči zaščitene od spredaj, z vrha in od strani. Sončna očala z dioptrijo morajo poleg zaščite pred bleščanjem zagotavljati nepopačen in jasen pogled in izboljšati ostrino vida in kontrastnost.

Izdelava športno ukrivljenih očalnih stekel z dioptrijo

Za ukrivljena sončna očala z dioptrijo so primerna posebna športna stekla, ki vključujejo individualni preračun dioptrije glede na kot gledanja, naklon okvirja in zenično razdaljo posameznika. Športna očala z dioptrijo vključujejo individualni izračun dioptrije, ki je narejen za vsako osebo posebej. V sami izdelavi očalnega stekla so upoštevani podatki okvirja in prizmatični učinki na dano dioptrijo. Rezultat je nepopačena slika na robovih, kljub ukrivljenim steklom.

Športna očala z dioptrijo

Športno ukrivljena sončna očala z dioptrijo

Polarizacijska ali fotoobčutljiva sončna očala z dioptrijo

Sončna očala z dioptrijo so lahko tudi s polarizacijskimi in fotoobčutljivimi očalnimi stekli. Polarizacijsko očalno steklo ne prepušča svetlobe, ki se odbija od površin in jo opazimo kot bleščanje. Polarizacija se najbolj opazi na vodnih površinah, saj se gladina vode ne blešči, zelo uporabna pa je tudi med vožnjo po mokrem cestišču, ker se cesta ne blešči in nam omogoči čist in jasen pogled ter večji kontrast.

Fotoobčutljiva očalna stekla so v notranjem prostoru svetla, brezbarvna, na prostem pa stekla potemnijo kot sončna očala. Jakost zatemnitve je odvisna od količine UV svetlobe v zraku v stopnjah od 5% do 85%.

Kako naročimo ukrivljena sončna očala z dioptrijo?

Vgradnja ukrivljenih dioptrijskih očalnih stekel z dioptrijo je odvisna od okvirja in njegove velikosti, očesne razdalje med zenicama in dioptrije. Pred naročilom očalnih stekel je potreben pregled vida in podrobna meritev očesnih podatkov. Pri izdelavi očal s takimi stekli je potrebna velika natančnost. V optiki Moj optik vas po opravljenem pregledu vida slikamo na stoječem iTerminal-u in s tem izmerimo vse očesne podatke, kot okvirja, naklon ter nagib glave. Rezultat so individualna sončna očala z dioptrijo, ki so narejena posebej za vas in vam bodo tudi pri športnih aktivnostih omogočila oster vid na vse razdalje. Več o merjenju očesnih podatkov si lahko preberete tukaj.

Merjenje očesnih podatkov

Merjenje očesnih podatkov

Dioptrija in pregled vida

V ukrivljena sončna očala je možno vgraditi očalna stekla z dioptrijo za daljavo, bližino ali progresivna očalna stekla za daljavo in bližino hkrati. Progresivna očala vam bodo izostrila obzorje, hkrati pa boste med plovbo lahko nemoteno pogledali na navtično karto ali brali.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Preden naročite sončna očala z dioptrijo vam priporočamo, da opravite tudi pregled vida. V optiki Moj optik preglede vida za očala in kontaktne leče opravlja optometrist, ki nudi celostno oskrbo oči in vida. Ob vsakem pregledu se opravi tudi pregled očesnega ozadja in meritev očesnega pritiska. Optika Moj optik ob opravljenem pregledu vida nudi jamstvo na izmerjeno dioptrijo in izdelana očala, kar pomeni, da vam vrnemo denar, če z očali niste zadovoljni.