Pregled vida

Vse o očesnem pregledu in meritvah

Ali potrebujete očesni pregled pa bi se radi izognili dolgim čakalnim vrstam? Si želite kakovosten pregled oči, za katerega si vzamemo čas in za katerega nudimo jamstvo na izmerjeno dioptrijo? Potem je optika Moj optik pravi naslov za vas!

Preglede vida opravljamo vsako sredo med 8. in 17. uro. Čakalnih vrst pri nas nimamo, na vrsti ste lahko že v istem tednu. Na pregled vida se je potrebno predhodno naročiti. To lahko storite po telefonu, preko naše spletne strani, kjer oddate obrazec za naročilo na pregled vida ali pa nas obiščete osebno.

Zakaj je pomemben očesni pregled
in na koliko časa je potreben?

Redni pregled vida je bistvenega pomena, da oči ostanejo zdrave in vid ohrani ostrino. Ker se naše oči spreminjajo skozi čas, je priporočljivo opravljanje rednih pregledov vida vsaki 2 leti. V primeru, da se motnje vida pojavijo že prej, vam svetujemo, da pregled vida opravite prej.

Kako poteka pregled vida v optiki Moj optik?

1.) Stanje obstoječih očal

Pred pregledom vida preverimo stanje vaših obstoječih očal. To pomeni, da s posebno napravo izmerimo dioptrijo, ki jo imate v očalih in razdaljo med optičnimi centri (medzenično razdaljo, ki je upoštevana v očalih). Iz očal razberemo tudi vrsto očalnih stekel, ki jih uporabljate. Podatki o obstoječih očalih so pomembni zato, da lahko po opravljenem pregledu vida primerjamo izmerjeno dioptrijo z dioptrijo v očalih in ugotovimo spremembo. Prav tako lahko ugotovimo, ali vam obstoječa očala ustrezajo ali pa vam morda povzročajo težave. Razlog za to je lahko v dioptriji, napačno izdelani medzenični razdalji, neprilagojenem okvirju ali pa v neustrezno izbranih očalnih steklih.

2.) Posvet pred pregledom

V začetku se na pregledu vida z našim optometristom pogovorite o razlogih za obisk. Lahko imate posebne težave z očmi in vidom, opažate spremembo dioptrije, lahko vas je poslal splošni zdravnik ali pa ste prišli le na kontrolo oči in vida po določenem času. Z optometristom se bosta pogovorila tudi o očesnih boleznih v družini in vašem splošnem zdravstvenem stanju.

3.) Pregled vida

Pregled oči in vida običajno zajema določene teste, ki pa so lahko tudi nekoliko prirejeni, saj so prilagojeni vašim potrebam. Ni nujno, da boste deležni čisto vseh testov, vrstni red pa je lahko tudi nekoliko spremenjen.

  • Na pregledu vida preverimo vaš vid tako, da s table preberete črke. Testi so lahko prilagojeni tudi tako, da se ugotavljajo slike ali usklajujejo slike in črke. V primeru, da potrebujete očala, se bo z določenim postopkom točno ugotovilo, kakšno dioptrijo za očala potrebujete.
  • Pregleda se zunanje dele očesa, in sicer tako, da vam optometrist v sprednji del očesa posveti svetlobo. Tako preveri stanje očesa in odziv na svetlobo.
  • Z očesnim mikroskopom in oftalmoskopom se pregleda notranje dele očesa in preveri zdravstveno stanje oči.
  • Preveri se, ali očesne mišice, ki jih potrebujemo za premikanje očesa, dobro delujejo.
  • Povišan očesni pritisk je lahko znak za nastanek glavkoma. Merjenje očesnega pritiska lahko poteka brezkontaktno, kar je popolnoma neboleč postopek in primeren za vse starosti.

4.) Posvet po opravljenem pregledu vida

Ob zaključku pregleda se bo optometrist z vami pogovoril o rezultatih in zdravstvenem stanju oči. Povedal vam bo, ali potrebujete očala in kakšna dioptrija je bila izmerjena. V primeru, da ob pregledu zazna kakršnokoli spremembo na vaših očeh, vam ob tem ustrezno svetuje. To je tudi čas za vsa vprašanja, ki vas zanimajo v zvezi z opravljenim pregledom vida. Lahko ga na primer povprašate o tem kdaj in koliko morate nositi očala, kakšna je vaša očesna napaka in kaj pomeni, ali so vaše oči na splošno zdrave, kako si lahko pomagate sami, itd.

V primeru, da očal ne potrebujete, vam bo optometrist izdal potrdilo, ki to potrjuje. Ob pregledu vida vedno prejmete izvid z izmerjenimi podatki in dioptrijo. S tem izvidom lahko nato naročite očala ali očalna stekla v katerikoli optiki.

Kaj moram prinesti s seboj na pregled?

V primeru, da že uporabljate očala, je pomembno, da jih prinesete s seboj na pregled vida. Tudi če je teh očal več, je dobro, da s seboj prinesete tista očala, ki jih uporabljate. Poleg tega je dobro, da s seboj prinesete tudi podatke o kontaktnih lečah, če jih uporabljate ter imena zdravil za oči, če jih jemljete.

Ali po opravljenem pregledu vida lahko vozim avto?

Pri nas pregled vida poteka brez uporabe kapljic, zato opravljen pregled vida ni razlog, da ne bi mogli normalno voziti avtomobila.

Koliko časa traja očesni pregled? Ali lahko nato tudi naročim očala?

Pregled vida v optiki Moj optik traja 20-30 minut. Po opravljenem pregledu vida bo vaše meritve prevzel optik, s katerim bosta lahko točno dorekla, kaj potrebujete. V primeru, da potrebujete korekcijska očala, jih lahko izberete in naročite takoj po pregledu, lahko pa se vrnete tudi kasneje, ko imate čas. Optik vam bo svetoval pri izbiri primernega korekcijskega okvirja, izmeril bo očesne podatke in vašo individualno medzenično razdaljo. Glede na vaše potrebe vam bo svetoval pri pravilni izbiri očalnih stekel. Za vas si bo vzel toliko časa, kolikor ga boste potrebovali.

Zakaj bi opravili očesni pregled v optiki Moj optik?

Optika z jamstvom

V optiki Moj optik vam na meritve dioptrije in izdelavo očal nudimo jamstvo (Optika z jamstvom). Odlično opravljen pregled vida in brezhibno izdelana očala so osnova našega dela. Točna izdelava je izrednega pomena, zato smo nanjo še posebno pozorni. Celotna storitev se opravi na enem mestu in vključuje vse segmente za izdelavo individualnih očal, ki bodo služila svojemu namenu. V primeru morebitnih težav se vse ureja na enem mestu, kar za vas ne predstavlja dodatnih stroškov, neprijetnosti in razpetosti med zdravnikom in optikom.

Več posvečenega časa

Zavedamo se, da je vsak posameznik drugačen in individualen, zato je osebna obravnava pri nas ključnega pomena. Veliko pozornosti namenjamo dobremu osebnemu stiku z našimi strankami. Pregledi vida v naši optiki so daljši, saj smatramo, da le tako lahko resnično slišimo posameznika, prepoznamo njegove potrebe in mu pomagamo pri izboljšanju vida. Trudimo se, da prav vsakemu namenimo toliko časa kolikor ga potrebuje in mu z izčrpnim pogovorom pojasnimo naravo njegovih težav in predlagane rešitve.

Pregled vida za otroke

Za malčke in otroke je dober vid izrednega pomena, saj se v zgodnjih letih svojega življenja učijo predvsem preko vidnih zaznav. Če pri otroku zaznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Preglede vida za otroke opravljamo za šolske in predšolske otroke. Za malčke opravljamo preglede vida v starosti od treh let naprej.

Pri otrocih namesto črk uporabljamo slike in znake, ki so prilagojeni starosti otroka. Očesni pregledi za otroke so lahko preventivni ali pa so povezani z morebitnimi težavami otroka. Optometrist vas bo najprej povprašal o morebitnih težavah z vidom v družini ter o razlogu obiska. Pregleda se oči in očesno ozadje, očesna motorika, zenice. Na pregledih vida se ugotavlja tudi prisotnost morebitnega škiljenja, barvni vid, konvergenca, globinski vid in stereovid. Dioptrijo se izmeri z objektivno metodo skiaskopije – retinoskopije brez kapljic.

Na koncu pregleda vida vam bo optometrist predstavil rezultate. Lahko se predpišejo očala, ni pa nujno. Včasih vam optometrist lahko priporoča tudi opravljanje določenih vaj ali pa pokrivanje enega očesa, da se doseže simetrija vida. Po opravljenem pregledu vida dobite izvid z vsemi izmerjenimi podatki. V primeru, da vaš otrok potrebuje očala, lahko z izvidom naročite očala v optiki.

Pregled vida za kontaktne leče

Pri nas opravljamo tudi preglede vida za kontaktne leče. Še posebej priporočamo redne kontrolne preglede vida uporabnikom kontaktnih leč. Lahko ste že obstoječi uporabnik kontaktnih leč in bi radi preverili zdravje oči in dioptrijo, ali pa se boste s kontaktnimi lečami srečali prvič.

Na prvem pregledu vida za kontaktne leče se najprej opravi pregled za očala, saj je to podlaga za predpis dioptrije za kontaktne leče. Ta pregled zajema teste, ki so že opisani zgoraj ter predpis dioptrije za očala. Na pregledu vida se preveri ali so kontaktne leče pravilna izbira za vaše oči. Določi se za kakšen namen boste leče uporabljali, koliko časa jih boste nosili in katere kontaktne leče so najprimernejše za vaše oči. Ob pregledu vida boste dobili tudi testni par kontaktnih leč. Pri nas ponujamo samo kontaktne leče, za katere menimo, da ne delajo škode na očeh in so iz kakovostnih materialov. S tem ohranimo oči zdrave na dolgi rok.

V primeru, da boste kontaktne leče uporabljali prvič, se vas po opravljenem pregledu vida tudi seznani z njihovo uporabo in pravili, ki jih morate upoštevati. To imenujemo uvajanje v uporabo kontaktnih leč. Kontaktne leče nato testirate in uporabljate. Po enem tednu sledi kontrolni pregled s kontaktnimi lečami v očeh.

Pregled vida za starejše

V optiki Moj optik se starejšim občanom še posebej posvetimo. Posebno pozornost jim namenimo ob pregledu vida in tudi kasneje pri izboru pravega očesnega pripomočka. Pri pregledu vida si zanje rezerviramo daljši termin, saj smatramo, da je to ključno za prepoznavanje potreb posameznika. Pogovorimo se o morebitnih težavah z vidom ali očesnih boleznih. V primeru, da je prisotna siva mrena ali katera druga očesna bolezen se trudimo izboljšati vid z najboljšo možno očalno dioptrijo, če je to mogoče. V primeru, da očala niso dovolj, so pri nas na voljo tudi drugi vidni pripomočki, kot so povečevalna stekla oziroma lupe. V današnjih časih obstaja tudi velik nabor elektronskih vidnih pripomočkov, kot so ročne elektronske lupe ter stacionarni in prenosni sistemi za izboljšanje vida.

Očesni pregled in specialna očalna stekla

V optiki Moj optik smo specializirani za izdelavo progresivnih očal, ukrivljenih očal z dioptrijo in izdelavo očal visokih dioptrij. Pri tem je še posebej pomemben dober pregled vida, ki je osnova za naročilo specialnih očalnih stekel. Poleg točne meritve dioptrije je zelo pomembna tudi natančna meritev individualne zenične razdalje, čemur posvečamo veliko pozornosti. Progresivna očala so zelo preprosta za uporabo, če so izdelana pravilno in brez napak. Ukrivljena športna očala z dioptrijo so namenjena uporabi pri športnih aktivnostih, kjer ne želimo, da bi nas očala ovirala.

Oči so eden izmed naših najpomembnejših čutil. Z rednimi pregledi vida lahko vsak posameznik naredi zelo veliko za zdravje svojih oči. Namenimo jim pozornost, saj imamo le ene.

Pregled za očala

Pregled vida za predpis dioptrije za korekcijska očala.

PREBERI VEČ

Pregled za kontaktne leče

Pregled vida za predpis dioptrije za kontaktne leče. Prvi pregled za nove uporabnike kontaktnih leč.

PREBERI VEČ

Merjenje očesnih podatkov

Vse o merjenju individualnih očesnih podatkih in zakaj je natančno merjenje podatkov pomembno.

PREBERI VEČ