Izbira okvirjev za progresivna očala

Kako izbrati pravilen okvir za progresivna očala

Pri izbiri korekcijskih okvirjev, ki nam bodo služila kot progresivna očala moramo biti nekoliko bolj previdni in okvirje izbrati s premislekom in ob pomoči optičnega strokovnjaka. V nadaljevanju vam predstavljamo na kaj morate biti še posebej pozorni.

Višina okvirjev

Pomembno je, da je s pravilno izbiro okvirjev zagotovljena polna uporabnost bralnega območja progresivnega stekla, hkrati pa moramo imeti dovolj veliko vidno polje tudi za daljavo. Celotna višina okvirjev mora biti vsaj 30 mm. Polju za daljavo je namenjena zgornja tretjina okvirjev, spodnji dve tretjini pa sta namenjeni prehajanju dioptrije (progresivnemu kanalu) in polju za bližino. Okvirji morajo biti dovolj fiksni, da se centri stekel glede na centre zenic ne premikajo.

Tehnično se da vgraditi progresivna stekla tudi v manjše okvirje, vendar pa vam tega zaradi udobja pogleda ne priporočamo. Manjši okvirji niso primerni, ker se celotna višina progresivnih očal stisne in je posledično vidno polje za branje po nepotrebnem zmanjšano. Če ni druge možnosti ali če gre za menjavo stekel v obstoječe okvirje, naj bo razlika med dioptrijo za daleč in dioptrijo za blizu največ 1,25 dioptrije.

Pravilna izbira progresivnih očal

Pravilna izbira progresivnih očal

 

Nagnjenost in ostale nastavitve okvirjev

Da bi si zagotovili največje možno vidno polje v progresivnem in bralnem delu, mora biti razdalja od roženice do stekla od 12 do 13 mm, nagnjenost okvirjev pa večja kot običajno, in sicer 8 do 10 stopinj. Te nastavitve običajno prilagodi optik, saj pripomorejo k boljšemu pogledu na vse razdalje.

Namen uporabe očal

Za pravilno izbiro okvirjev je zelo pomembno, da vemo za kakšen namen bomo očala uporabljali. Očala so lahko namenjena vsakodnevni uporabi v različnih življenjskih situacijah, lahko jih uporabljamo predvsem kot delovna očala v pisarni in pred računalnikom ali pa so namenjena posebnim okoliščinam. Poklic arhitekta, dirigenta ali pilota zahteva vsak svoje specifičnosti.

Progresivna sončna očala

Progresivna očala lahko uporabljamo tudi kot sončna očala. Dobro je vedeti za kakšen namen jih potrebujemo. Lahko jih uporabljamo pri kolesarjenju, jadranju, igranju golfa ali le pri vožnji z avtomobilom v močnem soncu. Več o sončnih očalih z dioptrijo…

Anatomija glave

Pri izbiri okvirjev je potrebno upoštevati anatomijo glave. Pravilno moramo izbrati širino okvirjev in dolžino ročk, prav tako pa je pomembno upoštevanje širine srednjega dela okvirjev, ki se dotika nosu. Nekateri okvirji imajo nosnike, ki se individualno prilagodijo obrazu posameznika. Če so okvirji iz umetne mase, se mora nosni del lepo prilegati obrazu, da se teža enakomerno razporedi po nosu in ne pritiska le na dveh točkah. Okvirjev iz plastičnih mas ni mogoče prilagajati na nosnem delu, ker so narejeni po principu vlitja v kalup.

Izbira okvirjev za progresivna očala

Izbira okvirjev za progresivna očala

Material

Prav tako lahko izbiramo tudi med materiali iz katerih so korekcijski okvirji izdelani. Svetujemo vam, da za progresivna očala izberete čim lažji in kakovosten okvir. Zaradi funkcionalnosti imamo progresivna očala na sebi ves dan, tako da je lahko zelo moteče, če so okvirji težki ali nam lezejo po obrazu navzdol. Med najlažje materiale korekcijskih okvirjev sodijo okvirji iz titana.

Izbira progresivnih stekel

Na koncu, ko smo korekcijske okvirje že izbrali pa se moramo odločiti tudi za vrsto progresivnih stekel. Na voljo imamo različne možnosti. Izbiramo lahko med klasičnimi progresivnimi stekli z mehkim ali trdim prehodom ali pa med bolj prilagojenimi, individualnimi progresivnimi stekli. Odločiti se moramo tudi za nanos optičnega stekla, kot na primer trdi sloj, antirefleksni sloj, hidrofobni sloj, itd.

Več o različnih vrstah progresivnih korekcijskih stekel, njihovih lastnostih in cenah si lahko preberete na naši spletni strani.
Progresivna korekcijska stekla

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Pred naročilom stekel se morajo prilagoditi nosniki in priponke na okvirjih, prav tako pa naj vam optik pomaga izbrati ustrezno višino okvirjev glede na vaš obraz. Svetujemo vam tudi, da pred naročilom stekel povprašate za brezplačni informativni izračun debeline stekel glede na vaše očesne podatke in izbrani okvir. Že s pravilno izbiro korekcijskih okvirjev se da stekla zelo stanjšati.