Vrste korekcijskih okvirjev

Optil, acetat, jeklo, titan, okvirji na vijake

Obstaja več vrst korekcijskih okvirjev, ki so si med seboj lahko zelo različni. Nekateri okvirji so iz umetnih mas, kot je optil ali acetat, drugi pa so iz različnih zlitin kovin, jekla ali titana. Tudi v oblikah in velikostih se okvirji zelo razlikujejo. Lahko so bolj poudarjeni, masivni ali pa manj opazni in brez spodnjega dela okvirja. Med najlažjimi in najmanj opaznimi pa so okvirji na vijake in okvirji iz titana.

Okvirji iz umetnih mas

Optil in acetat sta kakovostni umetni masi, ki sta primerni za izdelavo korekcijskih okvirjev. Tu ne gre za navadno plastiko, ampak za kakovosten, trden in hkrati prilagodljiv material, ki ga lahko optik segreje in primerno prilagodi glede na obraz posameznika. Za okvirje iz umetnih mas je značilno, da so bolj poudarjeni in masivni. So najrazličnejših oblik, raznovrstnih barv in vzorcev. Okvirji so zelo primerni tudi za visoke dioptrije saj se debelina očalnih stekel v veliki meri lahko skrije v rob okvirja.

Okvirji iz umetnih mas

Okvirji iz umetnih mas

Kovinski okvirji

Kovinski okvirji za očala so zelo razširjeni, narejeni pa so iz različnih zlitin kovin ali iz jekla. So manj poudarjeni in opazni kot okvirji iz plastičnih mas in bolj vzdržljivi. Najdemo jih v mnogih barvnih odtenkih in oblikah. Še posebno ročke okvirjev so lahko zelo zanimivo oblikovane. Kovinski okvirji so primerni za vse dioptrije. Okvirji iz jekla so zelo močni in vzdržljivi in hkrati odporni na rjo. Primerni so za ljudi, ki veliko časa preživijo ob morju.

V zadnjem času se je med korekcijskimi okvirji pojavila tudi kombinacija kovine in plastike, kar nam vzbudi občutek drugačnosti in posebnosti. Zanimiva je tudi kombinacija sijaja in mat izgleda ter kombinacije z različnimi svetlečimi kamenčki.

Kovinski okvir

Kovinski okvir

Okvirji na laks ali nitko

Veliko ljudi se pri izbiri očal odloči za okvirje na laks ali nitko. To so kovinski okvirji, ki na spodnjem delu niso omejeni z robom, ampak je očalno steklo v okvir vpeto z nitko iz nylorja in se po želji lahko tudi podaljša ali skrajša. Za te okvirje je značilno, da naredijo mehkejši obraz, saj nimajo ostrega prehoda med robom okvirja in obrazom. Nekateri ljudje pri gledanju opazijo, da so manj omejeni, ker ne vidijo spodnjega roba okvirja. Okvirji na laks so bolj primerni za nižje do srednje dioptrije, saj je zaradi vidnega roba očalnega stekla debelina bolj opazna. Pri okvirjih na laks je zelo pomembna pravilna izbira očalnih stekel, da se stekla ne krhajo ali lomijo.

Okvirji na laks

Okvirji na laks

 Okvirji na vijake

Posebna vrsta okvirjev so okvirji na vijake oziroma očala brez okvirja. Tu očalno steklo ni uokvirjeno, ampak je vrtano in vpeto na vijake. Pri takih okvirjih se velikokrat uporablja material titan. To je lahek in hkrati zelo močan in vzdržljiv material, zaradi katerega so okvirji izjemno lahki. Titan je odporen proti rji in hipoalergen.

Okvirji na vijake

Okvirji na vijake

 

Za okvirje na vijake je značilno, da so zelo nevtralni in skoraj nevidni. So minimalistični, diskretni in večni. Prilegajo se vsakemu tipu obraza, saj so izdelani tako, da se obliko očalnih stekel lahko izbere po želji. Primerni so za nižje do srednje dioptrije, zelo pomembna pa je tudi pravilna izbira očalnih stekel. Ker je steklo vrtano, morajo biti očalna stekla iz močnejšega materiala, debelina pri luknjicah pa mora biti vsaj 2 mm, saj se vijaki sicer zrahljajo, stekla pa se nam začnejo premikati.

Korekcijski okvirji in nosniki

Veliko korekcijskih okvirjev, predvsem kovinski okvirji in okvirji na vijake, ima nosnike. Prednost teh je, da se jih lahko nastavi individualno na obraz. Izbiramo lahko med klasičnimi in silikonskimi nosniki. Slednji so mehkejši, bolj se oprimejo obraza, se pa hitreje obrabijo in jih je potrebno bolj pogosto menjati.

Korekcijski okvirji brez nosnikov so iz umetnih mas. Teh ni mogoče individualno prilagajati na nosnem delu, zato moramo biti že pri izbiri okvirja pozorni, da se okvir lepo prilega obrazu in se teža enakomerno razporedi po nosu.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Pri izbiri okvirjev je zelo pomembno tudi upoštevanje dioptrije. Svetujemo vam, da pred naročilom stekel povprašate za brezplačen informativni izračun debeline stekel glede na vaše očesne podatke in izbrani okvir. Že s pravilno izbiro korekcijskih okvirjev se da stekla zelo stanjšati.