Starostna slabovidnost ali presbiopija

Kaj je starostna slabovidnost in zakaj se ji nihče ne more izogniti

Starostna slabovidnost ali presbiopija je normalen fiziološki pojav, ki se običajno pojavi okoli 40. leta starosti, ko se srečamo z zamegljenim vidom pri branju, delu z računalnikom ali drugem bližinskem delu. Starostna slabovidnost doleti prav vsakega človeka, četudi nikoli v življenju ni imel nobenih težav z očmi. Tudi ljudje, ki so kratkovidni, opazijo, da pri gledanju na bližino s svojimi običajnimi očali ali kontaktnimi lečami za daljavo, ne vidijo več tako jasno, kot včasih.

Znaki in simptomi starostne slabovidnosti

Pri starostni slabovidnosti ali presbiopiji nam težave povzroča branje in bližinsko delo. Da bi lahko izostrili in videli jasno tudi drobne črke opažamo, da moramo knjigo, časopis ali meni v restavraciji malo oddaljiti od obraza v dolžini rok. Sčasoma se nam zazdi, da so roke prekratke. Pri naprezanju oči zaradi intenzivnega bližinskega dela se lahko pojavi občutek utrujenosti oči, škiljenje in glavoboli.

Zakaj pride do starostne slabovidnosti?

Starostna slabovidnost ali presbiopija je posledica s starostjo povezanega procesa. Ta proces se razlikuje od astigmatizma, daljnovidnosti ali kratkovidnosti, ki so povezani z obliko očesnega zrkla, ki je posledica genetskih in okoljskih dejavnikov. Presbiopija je posledica postopne izgube prožnosti očesne leče.

Presbiopija ali starostna slabovidnost

Starostna slabovidnost ali presbiopija

  1. objekt v bližini, ki ga gledamo
  2. očesna leča, na kateri se lomi svetloba
  3. kotanjica na mrežnici, kjer se mora nahajati žarišče objekta
  4. žarišče, kjer se zberejo žarki in kjer nastane neostra slika

Oko s starostnim slabšanjem vida izriše objekt v bližini neostro, ker se prilagoditvena “akomodacijska” sposobnost očesne leče z leti zmanjšuje

 

V mladosti je očesna leča prožna, zato se njena oblika in lomnost za svetlobo lahko spreminjata. Spreminjanje oblike očesne leče glede na oddaljenost predmeta imenujemo akomodacija. Ko smo mladi, nam akomodacija očesne leče omogoča, da lahko izostrimo na daljavo in na bližino. Ker se proteini v očesni leči strjujejo, je skozi čas leča bolj toga in manj elastična. Oko tako vedno težje akomodira in izostri bližinsko sliko.

Starostna slabovidnost in očesni pripomočki

Očala za bližino

Pri starostni slabovidnosti si lahko pomagamo z različnimi vrstami očal. Prva izmed njih so očala za bližino. Uporabljamo jih pri bližinskem delu, delu z računalnikom in pri branju. Če smo hkrati kratkovidni, potrebujemo tako dvoje očal – očala za daljavo in očala za bližino.

Bifokalna in progresivna očala

Najpogosteje se za korekcijo starostne slabovidnosti ali presbiopije uporabljajo bifokalna in progresivna očala. Bifokalna očala imajo dve žariščni točki (dve točki fokusiranja): večji zgornji del očalnega stekla vsebuje predpis dioptrije za daljavo, na manjšem spodnjem delu očalnega stekla pa je močnejša dioptrija za gledanje na bližino. Progresivna očalna stekla so podobna, le da je tu prehod med dioptrijo za daljavo in bližino bolj postopen, mehkejši. Očala imenujemo tudi večžariščna, ker imajo več žarišč in ni jasno vidne linije med daljavo in bližino.

Korekcija presbiopije ali starostne slabovidnosti

Korekcija starostne slabovidnosti ali presbiopije

  1.  objekt, ki ga gledamo
  2. zbiralno optično steklo, ki lomi snop svetlobe
  3. očesna leča, na kateri se lomi svetloba
  4. kotanjica na mrežnici, kjer se mora nahajati žarišče objekta
  5. žarišče, kjer se zberejo žarki in kjer nastane ostra slika

S pravilnim zbiralnim optičnim steklom “addicija” ima starajoče se oko ponovno ostro sliko na očesni mrežnici.

Kontaktne leče

Uporabnikom kontaktnih leč lahko strokovnjak predpiše bralna očala, ki jih lahko nosite hkrati s kontaktnimi lečami. Na voljo so tudi multifokalne kontaktne leče, pogosto pa se uporablja korekcija za presbiopijo, ki se imenuje monovizija. Pri tem se v eno oko vstavi leča za gledanje na daljavo, v drugo oko pa za bližino. Možgani se privadijo tako, da dajo za različna opravila prednost enemu ali drugemu očesu. Nekateri ljudje so s to rešitvijo zadovoljni, drugi pa se pritožujejo zaradi zmanjšane ostrine vida in slabše globinske zaznave.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Ker se s časom naša očesna leča spreminja, bo tudi predpis dioptrije za starostno slabovidnost z leti močnejši. Ko opazimo, da z obstoječimi očali za bližino ne vidimo več tako, kot bi morali, je čas, da ponovno obiščemo očesnega strokovnjaka.