Čiščenje očal

Pravilna nega očalnih stekel

Skoraj vsak izmed nas se v določenem obdobju svojega življenja sreča z očali. Nekateri jih uporabljajo za zaščito pred soncem, drugi pa jih potrebujejo za oster vid na daljavo ali bližino.

Vsi uporabniki očal dobro vemo, da se skozi neočiščena očalna stekla ne vidi najbolje. Na očalna stekla se primejo delci prahu, umažejo se zaradi potu naše kože, različnih krem, še posebej v obmorskih krajih pa tudi od soli v zraku. Posledično se nam z očali bolj blešči, vidljivost je slabša, ves čas pa imamo občutek, da nas nekaj moti.

Čiščenje očal

Čiščenje očal

Ker je čiščenje očal včasih neprijetno opravilo, vam želimo pomagati z nekaj nasveti kako očala najlažje in najučinkoviteje očistiti.

Zakaj so očala umazana?

Očala, pa naj bodo sončna ali korekcijska, postanejo z nošenjem umazana. Umažejo se zaradi potu in izločanja soli iz naše kože, različnih krem in dotikov naših rok. Potenje je odvisno od prehrane, vrste kože in od tega kaj počnemo. Poleti in pri višjih temperaturah ali pri športnih aktivnostih se potimo bolj, saj se telo s tem hladi.

Na očala se primejo tudi trdni delci prahu, ki skupaj s potenjem ustvarjajo tanko maščobno plast. Na očalih se to skoraj ne opazi, ob čiščenju pa se očala zelo težko čistijo in dajejo občutek packanja in nečistoče.

Velikokrat se očala sploh ne očistijo do konca, zato se nam posledično tudi bolj blešči. To opazimo še posebej ponoči pri vožnji, ko je svetlobe manj. Luči dobijo zvezdnato obliko in nam vzbujajo občutek povečanega bleščanja ali slabše dioptrije.

Kako očistimo očalna stekla?

Načinov čiščenja očal je veliko. Od bolj priročnih, do tistih, ki zahtevajo nekoliko več časa.

Čiščenje z majico ali bombažno krpo. Čiščenje s krpico iz mikrovlaken.

Najbolj preprosta in hkrati tudi najpogostejša metoda čiščenja očalnih stekel je čiščenje s tem, kar imamo pri roki. To je lahko majica, bombažna krpa ali krpica iz mikrovlaken. Očala z eno roko primemo za nosni del, z drugo roko pa s krpo s palcem in kazalcem očistimo očalna stekla. Tu moramo predvsem paziti, da majica ali krpa ni umazana, saj trdi delci očalna stekla lahko trajno poškodujejo. Žal tako čiščenje očal ni zelo učinkovito. Umazanija bo še vedno prisotna, saj se bo le razmazala po očalnih steklih. Med bolj učinkovitimi je krpica iz mikrovlaken, ki pa bo čez čas prav tako postala umazana in bo vedno manj učinkovita.

Pranje očal pod tekočo vodo

Večjo čistost očalnih stekel skozi ves dan lahko ohranimo s pranjem očal pod tekočo vodo. To tehniko uporablja veliko rednih uporabnikov očal.

Postopek pranja očal je preprost in poteka v štirih korakih:
1. Očala sperite pod tekočo vodo, ki naj bo mlačna, saj se bodo s tem očalna stekla hitreje očistila in razmastila. Voda ne sme biti zelo vroča, saj lahko trajno poškoduje očalna stekla.
2. Na očalna stekla dodajte kapljico detergenta za čiščenje posode, ki naj ne vsebuje trdih delcev, ki bi lahko poškodovali površino očalnih stekel.
3. Rahlo podrgnite z rokami in nato sperite pod tekočo vodo. Čistite izključno z rokami, brez krpic in agresivnih čistil, saj lahko slednji trajno poškodujejo očalna stekla.
4. Očala obrišite z svežo bombažno krpo ali krpico iz mikrovlaken.

Mokri papirnati robčki za enkratno uporabo

Mokri robčki namenjeni čiščenju očal so zelo priročna metoda čiščenja. Površina očalnih stekel se navlaži, tako da se trdi delci skupaj z umazanijo očistijo in pri tem ne poškodujejo očalnih stekel. V teh robčkih je prisoten tudi alkohol, ki dodatno razmasti očalno steklo in pripomore k lažjemu čiščenju. Svetujemo vam, da robčki ne vsebujejo krem ali losjonov in so navadni, brez dišav in dodatkov. Robčke lahko kupite pri optiku ali v trgovini. Ta metoda je boljša kot čiščenje z navadno krpico ali majico, saj razmasti in očisti očalno steklo, pri tem pa ga ne poškoduje.

Ultrazvočno čiščenje očal

Čiščenje očal z ultrazvokom je metoda, ki jo najpogosteje uporabljamo optiki. Očala se čistijo na podlagi ultrazvočnega valovanja v napravi, ki vsebuje vodo s čistilom. Ultrazvočne naprave se uporabljajo tudi za čiščenje nakita in metalnih drobnih delov. Ultrazvočno napravo najdete v bolje založenih specializiranih trgovinah ali pri vašem optiku. Ob nepravilnem ravnanju se očala lahko trajno poškodujejo, zato vam priporočamo, da vam očala ultrazvočno očisti strokovnjak. V ultrazvočni napravi mora biti čistilna tekočina, ki je primerne temperature, paziti pa je potrebno tudi na pravilen čas čiščenja.

Ultrazvočno čiščenje očal

Ultrazvočno čiščenje očal

V optiki Moj optik nudimo celoten servis očal, ki vključuje čiščenje očal z ultrazvočno napravo. Zamenjamo tudi obrabljene nosnike, privijemo vijake in nudimo prilagoditev očal po obrazu.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Krpico iz mikrovlaken lahko operete v pralnem stroju ali na roke, pri pranju pa se ne sme dodajati nobenega mehčalca. Ne uporabljajte agresivnih čistil ali grobih predmetov za čiščenje. Očala shranjujte v etuiju.