Gravure na progresivnih steklih

Majhen laserski zapis informacij na progresivnih steklih

Večina ljudi ne ve, da je na progresivnih očalnih steklih zapisanih veliko informacij, ki jih lahko opazijo tudi s prostim očesom, če bolje pogledajo očalno steklo. Gravure so zapisane z laserjem, ki se v postopku proizvodnje vgravirajo na očalno steklo. Te gravure je možno opaziti pri progresivnih očalnih steklih.

Progresivna očala so namenjena gledanju na daljavo in bližino hkrati in so bolj priročna in funkcionalna od navadnih očal. Uporabljamo jih večinoma po 40. letu, po potrebi pa tudi prej. Gravure niso moteče in jih ne opazimo, ko nosimo očala saj ne moremo ostriti tako blizu.

Gravura na očalnih steklih

Gravura na očalnih steklih

Vrste laserskih gravur

Gravure na progresivnih steklih v splošnem ločimo na gravure blagovnih znamk, individualne gravure in funkcionalne laserske gravure. Vsak proizvajalec ima svojo lasersko oznako blagovne znamke, na progresivnih steklih pa so prisotne tudi individualne gravure, ki označujejo vrsto progresivnih stekel.

Gravure blagovnih znamk

Kakor proizvajalci avtomobilov markirajo svoj avtomobil z znakom, lahko lasersko gravuro opazite tudi v boljšem korekcijskem steklu. Proizvajalec svoje očalno steklo označi z lastno gravuro, ki izkazuje avtentičnost izdelka. V pestri ponudbi progresivnih stekel imamo kar nekaj proizvajalcev, ki produkte označujejo s svojimi laserskimi oznakami. Primer je recimo nemško podjetje Carl Zeiss, ki ima na vseh očalnih steklih gravurno oznako “Z”.

Individualne gravure na progresivnih steklih

Individualne gravure lahko najdete na individualnih progresivnih očalnih steklih, ki so narejena po meri za točno določeno osebo. Na željo stranke se lahko na očalno steklo lasersko vgravira ime, priimek ali poljubno besedo. Trend individualnosti iz leta v leto narašča, saj je očalno steklo narejeno po meri stranke in prilagojeno stilu življenja. Rezultat je večje udobje, hitro privajanje in do 40 % širša vidna polja v primerjavi s klasičnimi progresivnimi stekli.

Funkcionalne gravure progresivnih stekel

To so gravure, ki so namenjene prepoznavanju vrste progresivnih stekel. Na steklu je zapisanih veliko informacij, ki dajo optiku dodatne podatke, ki so potrebni za izdelavo in nastavitev očal. Na sliki jih lahko prepoznate, v dodatni tabeli spodaj pa so obrazložene lastnosti teh laserskih gravur na progresivnih steklih.

Gravure na progresivnih steklih

Gravure na progresivnih steklih

 

Center za daljavo Območje skozi katerega gledamo v daljavo – vse predmete oddaljene od dveh metrov naprej.
Center za srednje razdalje Območje za gledanje na srednje razdalje – na računalnik in pisalno mizo.
Center za bližino Območje za bralno razdaljo na kateri beremo in pišemo.
Vzporedni gravuri Gravuri ponazarjata ravnino, ki velja kot pravilo pri izdelavi progresiva. Če gravuri nista v horizontali, obstaja verjetnost, da progresiv ni pravilno izdelan in lahko pride do motenj pri gledanju na vse razdalje.
Tip in tanjšava progresiva Ta gravura označuje tanjšavo očalnega stekla (lomni količnik) in vrsto progresivnega stekla (ali gre za individualen prehod, mehki prehod ali trdi prehod dioptrije).
Center pozicije zenice Križec označuje mesto, kjer se mora nahajati zenica. Zelo pomembno je, da križec ne odstopa, saj se lahko ob zamiku dveh milimetrov vidno polje za bližino zmanjša tudi do 40%.
Individualna gravura Gravura, ki jo proizvajalci vgravirajo na željo stranke. Lahko je ime ali poljubnih nekaj znakov, ki so napisani na progresivnem steklu.
Bralna addicija Dioptrijska vrednost, ki označuje razliko med dioptrijo za daljavo in dioptrijo za bližino (če imamo dioptrijo za daljavo +1,00 in na bližino +3,00, je bralna addicija +2,00).
Gravura proizvajalca Gravura je odvisna od proizvajalca progresivnega stekla (proizvajalec Carl Zeiss ima oznako “Z”, Essilor “E”).

Zakaj je gravura pomembna?

Gravure na progresivnih steklih so pomembne, ker vsebujejo vse podatke za točno izdelavo in vgradnjo očalnih stekel v korekcijski okvir. Pomembna je tudi pravilna nastavitev višine že izdelanih progresivnih očal glede na vaš obraz, ki je mogoča le s pomočjo prebrane gravure. Z zapisom, ki ga vsebujejo očalna stekla se lahko prepozna vrsto in način vgradnje stekel pri že obstoječih uporabnikih progresivnih stekel, poleg tega pa se jim s tem uspešno svetuje pri naročilu novih progresivnih stekel.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Pri nakupu korekcijskih stekel boljših in dražjih blagovnih znamk se lahko s pomočjo gravure prepričate, da ste res dobili to, kar ste želeli. Če so korekcijska stekla lasersko gravirana z znakom proizvajalca, to dokazuje, da imate vgrajena prava progresivna očalna stekla.