Modra svetloba in očalna stekla

Zaščita oči pred škodljivo modro svetlobo

Vidna svetloba je bolj kompleksna kot si predstavljamo. Naše oči so stalno izpostavljene različnim vrstam vidne in tudi nevidne svetlobe – ko stopimo ven na sonce, ko prižgemo luč v hiši, ko prižgemo računalnik, telefon ali drugo digitalno napravo. Veliko ljudi se zaveda, da sončna svetloba vsebuje vidne pa tudi nevidne UV žarke, ki lahko potemnijo ali pordijo kožo. Ne zavedajo pa se, da vidno sončno svetlobo sestavlja razpon različno obarvanih svetlobnih žarkov, ki vsebujejo različne količine energije.

Kaj je modra svetloba?

Modra svetloba so kratko-valovni, visoko energijski svetlobni žarki na modrem koncu vidnega svetlobnega spektra. Ko zadenejo molekule zraka ali vode v atmosferi, se razpršijo lažje kot ostali žarki vidne svetlobe. Visoka stopnja razpršenosti teh žarkov vpliva na to, da je nebo brez oblakov modre barve.

Modra svetloba in očalna stekla

Modra svetloba in očalna stekla

Modra svetloba je povsod

Sonce je glavni vir modre svetlobe. Preživljanje časa na sončni svetlobi je za človeka glavni vir modre svetlobe. Poleg naravnih virov pa precejšen del modre svetlobe dobimo preko sodobnih LED luči, ekranov televizije, pametnih telefonov, tablic. Količina modre svetlobe zaradi pogostosti, dolgotrajnosti in bližine uporabe teh naprav vpliva na zdravje naših oči.

Zakaj modra svetloba slabo vpliva na moje zdravje?

Zaradi kratke visoko energijske valovne dolžine žarki modre svetlobe utripajo lažje kot žarki dolgih valovnih dolžin. To utripanje ustvari bleščanje, ki zmanjša vizualni kontrast in vpliva na ostrino in jasnost pogleda. Utripanje zaslonov je eden glavnih razlogov za simptom suhih ter utrujenih oči, glavobolov ter fizične in mentalne izčrpanosti. Sodobni človek si te težave nakoplje sam, saj pred ekrani preživi večji del svojega dne. Ker modra svetloba vpliva na spalni cikel uporabnika, so v porastu tudi problemi z nespečnostjo. Nekatere raziskave povezujejo modro svetlobo tudi z nastankom različnih vrst raka, večje tveganje za nastanek diabetesa, žilno-srčnih bolezni ter debelosti.

Kako moje oči prenašajo modro svetlobo?

Naše oči ne nudijo zadostne zaščite pred modrimi svetlobnimi žarki, ki jih oddaja sonce, še manj pa pred digitalnimi zasloni, ki jih pretirano uporabljamo v vsakdanjem življenju. Dolgotrajna izpostavljenost modrim žarkom lahko povzroči poškodbe na mrežnici in prispeva k s starostjo povezani degeneraciji makule, ki lahko vodi v izgubo vida.

Nanos Blue Control

Nanos Blue Control

Kako lahko preprečim vpliv modre svetlobe na moje oči?

Največ lahko k zdravju oči pripomorete sami. Digitalni stres lahko zmanjšate tako, da se zavestno poskusite vsaj v prostem času izogibati digitalnih zaslonov. V času, ko uporabljate digitalne naprave, pa vam toplo priporočamo, da kot zaščito za oči uporabljate računalniška očala. Kar nekaj proizvajalcev očalnih stekel je v svojo ponudbo že vključilo tudi antirefleksni sloj za steklo, ki deluje proti vplivom škodljive modre svetlobe na oči.

Zelo dobra rešitev obstaja v očalnih steklih s posebnim antirefleksnim nanosom Hoya Blue Control. Tak nanos nevtralizira modro svetlobo, s čimer preprečuje napenjanje in utrujenost oči. Zagotavlja sproščen vid, saj zmanjšuje bleščanje. Poleg tega prinaša naravnejšo percepcijo barv, saj je vid bolj kontrasten. Ta nanos je med najboljšimi na tržišču in ima triletni garancijski rok.