Oko in vid

Kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem

Kako delujejo naše oči?

Dovolite nam, da vam predstavimo razlike med ostrim vidom in neostrim vidom, ki je lahko posledica daljnovidnosti, kratkovidnosti, astigmatizma ali drugih očesnih napak.

Dober vid

Pri zdravem očesu in normalnem funkcioniranju očesa vidimo vse predmete enako ostre na vseh razdaljah. Ostro vidimo ob pogledu v daljavo in ob pogledu na uro na roki.

Kratkovidnost

Če smo kratkovidni, vidimo ostro vse bližje predmete, vsi predmeti v daljavi pa so neostri. Pogled na uro na roki še vedno lahko izostrite, če pa pogledate v daljavo, bo pogled zamegljen in brez ostrine vida.
Preberi več o kratkovidnosti.

Daljnovidnost

Če smo daljnovidni, je naš pogled v daljavo oster, pogled na uro na roki pa je zamegljen in neoster. To pomeni, da oddaljene predmete vidimo ostro, z veliko težavo pa bi razločili čas na ročni uri, še posebej, če so številke majhne in na nekontrastni podlagi.
Preberi več o daljnovidnosti.

Astigmatizem

Astigmatizem ima v povprečju več kot 70% ljudi. To je očesna napaka zaradi neenakomerno izbočene roženice, kar pomeni, da sprednja krivina očesa ni enako izbočena po navpični in vodoravni osi. Pri astigmatizmu vidimo zamegljeno pri gledanju v daljavo in na bližino.
Preberi več o astigmatizmu.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Če opažate, da imate težave z vidom in nejasno sliko na daljavo, bližino ali na vse razdalje, vam svetujemo, da opravite temeljit pregled vida. Očesni strokovnjak vam bo pregledal oči, očesno ozadje in izmeril očesni pritisk. Z natančnim postopkom bo preveril ali imate dioptrijo in vam predpisal in svetoval ustrezen pripomoček za korekcijo dioptrije.