Skoči na vsebino

Pravilna izbira okvirjev

Kakšen korekcijski okvir izbrati?

Udobje in funkcionalnost očal

Če želimo, da smo z izbranimi okvirji zadovoljni in jih bomo z veseljem nosili, si moramo za izbiro okvirjev vzeti dovolj časa in jih izbrati s premislekom. Dobro je, če nam okvirji pristajajo, še posebej pa moramo biti pozorni na funkcionalnost. Očala morajo biti lahka in udobna. Če imamo očala na sebi ves dan, je lahko zelo moteče, če so okvirji težki ali nam lezejo po obrazu navzdol.

Namen uporabe očal

Za pravilno izbiro okvirjev je zelo pomembno, da vemo za kakšen namen bomo očala uporabljali. Očala so lahko namenjena vsakodnevni uporabi v različnih življenjskih situacijah, lahko jih uporabljamo predvsem kot delovna očala v pisarni in pred računalnikom ali pa so namenjena posebnim okoliščinam.

Pravilna izbira očal
Pravilna izbira očal

Velikost in prileganje okvirja

Pri izbiri okvirjev za očala je potrebno upoštevati tudi obliko obraza in anatomijo glave. Pravilno moramo izbrati širino okvirjev in dolžino ročk, prav tako pa je pomembno upoštevanje širine srednjega dela okvirjev, ki se dotika nosu. Nekateri okvirji imajo nosnike, ki se individualno prilagodijo obrazu posameznika. Če so okvirji iz umetne mase, se mora nosni del lepo prilegati obrazu, da se teža enakomerno razporedi po nosu in ne pritiska le na dveh točkah. Korekcijskih okvirjev iz plastičnih mas ni mogoče prilagajati na nosnem delu, ker so narejeni po principu vlitja v kalup.

Kaj želimo poudariti in kaj skriti?

S pravilno izbranimi korekcijskimi okvirji lahko poudarimo poteze in fizične lastnosti obraza, ki so nam všeč, ali pa jih skrijemo in pozornost od nepravilnosti obraza preusmerimo drugam. Če imamo npr. modre oči, bomo z okvirjem v modrih ali vijoličastih odtenkih le še poudarili naše oči. Tudi obrvi so pomemben del našega obraza, zato naj jih korekcijska očala ne prekrivajo. Lepo je, če zgornja linija okvirja sledi loku naših obrvi, vendar pa jih ne prekrije.

Pred nakupom je priporočljivo preizkusiti več različnih vrst korekcijskih okvirjev saj bomo le tako lahko našli take, ki nam pristajajo in so hkrati tudi udobni.

Barva korekcijskih okvirjev

Ena izmed ključnih značilnosti korekcijskih okvirjev je tudi barva. Katera barva nam pristaja je odvisno od naše polti, barve oči ter od barve las in obrvi. Barva naših oči se lahko dopolnjuje ali usklajuje z barvo okvirja. Rjava barva oči se lepo sklada z rožnatimi in škrlatnimi odtenki, s toplo zeleno in zlato barvo okvirja. K modrim očem gredo lepo rožnati in vijoličasti odtenki, svetlo rjava in nežno oranžna barva okvirja. Zelenim očem najlepše pristajajo čokoladne barve okvirjev.

Pri svetlejši polti in svetlih laseh moramo paziti, da ne izberemo premočnih okvirjev temnih barv. Korekcijski okvirji morajo lepo dopolnjevati obraz. Lahko so kontrastni, ne smejo pa preveč izstopati in zasenčiti obraza.

Pravilna izbira okvirjev
Pravilna izbira okvirjev

Oblika korekcijskih okvirjev

Tudi oblika korekcijskih okvirjev je pomembna in se od enega do drugega okvirja lahko zelo razlikuje. Že minimalna sprememba v obliki okvirja lahko naredi veliko spremembo na obrazu. Zanimive pa so tudi oblike obrazov. Ljudem z bolj ovalno obliko obraza pristajajo skoraj vse oblike korekcijskih okvirjev, medtem ko ljudem z bolj okroglo obliko obraza bolje pristajajo pravokotne, vendar pa ne zelo oglate oblike okvirjev. Za trikotne, srčaste oblike obraza so najbolj primerna očala brez okvirja, ki so minimalistična in se lepo zlijejo z obrazom. Podolgovatim oblikam obraza lepo pristajajo ovalni, globlji okvirji, ki obraz nekoliko skrajšajo. Korekcijski okvirji ovalnih oblik pa zelo lepo pristajajo tudi ljudem z nekoliko bolj kvadratno obliko obraza, saj obrazne linije omehčajo.

Očala kot modni dodatek

Korekcijski okvirji niso le pripomoček za boljši vid, ampak so lahko tudi modni dodatek. Nekateri ljudje namesto nakita, ogrlic in uhanov nosijo očala. Zanje so korekcijski okvirji modni dodatek v najrazličnejših barvah, ki ga kombinirajo k ostalim oblačilom. S pravilno izbranimi okvirji za očala lahko poudarimo naš modni izgled. Bodimo samozavestni, prepustimo se široki izbiri in barvam, ki jih imamo radi in nam pristajajo. Očala moramo nositi z veseljem.

Koristen nasvet

Koristen nasvet:

Pri izbiri okvirjev je zelo pomembno tudi upoštevanje vaše dioptrije. Če želimo, da bodo očala videti estetsko in korekcijska stekla ne bodo predebela, moramo upoštevati nasvet optika. Le-ta nam lahko naredi tudi izračun debeline stekel glede na očesne podatke in izbrani okvir.

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×