Siva mrena

Kaj je katarakta ali siva mrena?

Siva mrena je očesna bolezen, pri kateri očesna leča postane motna. Glavna simptoma sive mrene ali katarakte sta pešanje vidne ostrine in meglen vid, lahko pa pride tudi do izgube vida na enem ali obeh očesih.

Siva mrena se večinoma razvija počasi in na začetku ne moti vida. Sprva močnejša osvetlitev in korekcijska očala lahko zelo pomagajo. Sčasoma se stanje poslabša, zamotnitev postane gostejša in prekrije večji del očesne leče. Zaradi razpršitve, siva mrena blokira svetlobo med prehodom skozi očesno lečo, kar preprečuje, da bi ostro definirana slika dosegla mrežnico. Posledično postane vid zamegljen. Ko začne siva mrena motiti običajne dejavnosti posameznika, je največkrat potrebna operacija.

Kako nastane siva mrena?

Znotraj očesa za barvnim kolobarjem (šarenica) se nahaja očesna leča. Fokusira se na svetlobo, ki prehaja v oko in ustvari jasno, ostro sliko na mrežnici v zadnjem delu očesa.

S staranjem postane očesna leča vedno manj prožna, prosojna in debelejša. Starostna in druga zdravstvena stanja povzročajo, da se tkiva v leči razgrajujejo in zlepijo skupaj ter tako prekrijejo majhna območja znotraj leče. Ker je leča motna, onemogoča svetlobnim žarkom, da bi dosegli mrežnico.

Vrste sive mrene

Poznamo več različnih vrst sive mrene:

Jedrska siva mrena se pojavi v osrednjem delu (jedru) očesne leče in je običajno povezana s staranjem. Najprej lahko povzroči več kratkovidnosti ali celo začasno izboljša vašo bralno dioptrijo. Toda leča sčasoma postane bolj rumena in še dodatno zamegli vaš vid.

Kortikalna siva mrena je belkasto-klinasta motnjava na zunanjem robu očesne leče, z vrhom obrnjenim k središču leče. Pojavi se na robu leče, ki obdaja osrednje jedro. Medtem, ko počasi napreduje, se črte raztezajo do središča in ovirajo prehod svetlobe skozi središče leče.

Posteriorna subkapsularna siva mrena se pojavi na hrbtni strani očesne leče. Začne se kot majhna motna površina, ki običajno nastane v ozadju leče, prav tam kjer potuje svetloba skozi. Običajno moti branje, zmanjša vid pri močni svetlobi in povzroča bleščanje ali kolobarje ponoči okoli luči. Ta vrsta sive mrene napreduje hitreje kot druge vrste. Ljudje, ki imajo sladkorno bolezen ali jemljejo visoke odmerke steroidnih zdravil, imajo večje tveganje za nastanek te vrste sive mrene.

Kongenitalna siva mrena je prirojena siva mrena, ki je prisotna ob rojstvu ali kasneje v otroštvu. Ta vrsta sive mrene je lahko genetskega izvora ali pa je povezana z intrauterino okužbo ali travmo (poškodbo).

Simptomi sive mrene

Znaki in simptomi pri sivi mreni ali katarakti so:

 • oblačen, zamegljen in nejasen vid,
 • težave z nočnim vidom,
 • občutljivost na svetlobo in bleščanje,
 • močnejša osvetlitev za branje in druge dejavnosti,
 • kolobarji okoli osvetlitvenih luči,
 • pogoste spremembe pri predpisovanju očal in kontaktnih leč,
 • bledenje in rumenenje barv,
 • dvojni vid.

Sprva lahko nejasen in zamegljen vid vpliva le na majhen del očesne leče in se posameznik morda niti ne zaveda kakršnihkoli težav z vidom. Ko pa se siva mrena ali katarakta poveča, pa se svetloba, ki prehaja skozi lečo, popači. To lahko vodi do bolj opaznih simptomov.

Kdaj obiskati specialista?

V primeru, da opazite kakršnekoli spremembe vida ali pride do nenadnih sprememb kot so dvojni vid in bleščanje, nenadna bolečina v očesu ali nenaden glavobol, je dobro takoj obiskati zdravnika.

Vzroki za nastanek sive mrene

Siva mrena najpogosteje nastane kot posledica s starostjo povezanega procesa, vendar pa do sedaj raziskovalci še niso ugotovili zakaj točno nastane. Lahko se zgodi, da imate težave s sivo mreno že zgodaj. Obstajajo določeni dejavniki tveganja kot so:

 • sladkorna bolezen,
 • travma (poškodba),
 • povišan krvni pritisk,
 • kajenje,
 • debelost,
 • predhodna poškodba ali vnetje oči,
 • alkohol,
 • nadomestno hormonsko zdravljenje,
 • uporaba nekaterih zdravil (kortikosteroidi),
 • sevanje (rentgensko, ultravijolično, infrardeče).

Pri 50 odstotkih ljudi je katarakta prisotna med 65. in 74. letom starosti ter pri 70 odstotkih ljudi, starejših od 75 let.

Kako lahko delujemo preventivno?

Čeprav obstajajo precejšnja nesoglasja o tem ali je možno preprečiti oz. upočasniti napredovanje sive mrene ali katarakte, številne študije kažejo, da lahko v veliki meri na to vplivamo sami, tako da:

 • Hodimo na redne preglede oči. Pregledi vida lahko pomagajo odkriti sivo mreno in druge težave z očmi v zgodnji fazi. Redni pregledi vida so priporočljivi na vsaki 2 leti.
 • Ne kadimo. Za prenehanje kajenja so na voljo svetovanja, zdravila in drugi programi, ki lahko pomagajo pri prenehanju kajenja.
  Nadzorujemo svoje zdravstvene težave. Dobro je biti dosleden pri zdravljenju sladkorne bolezni ali pri drugih zdravstvenih stanjih, ki lahko povečajo tveganje za nastanek sive mrene.
 • Izbiramo zdravo hrano, ki vključuje veliko sadja in zelenjave. S tem na najbolj varen način povečamo količino vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pomagajo ohranjati zdravje naših oči. Zelo pomemben je vitamin E, ki ga najdemo v sončničnih semenih, mandljih in špinači. Prav tako karotenoidalutein in zeaksantin, ki ju vsebujejo špinača, ohrovt in druge zelene listnate zelenjave. Najbolj pomemben med antioksidanti pa je ravno vitamin C in vsa živila, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline.
 • Nosimo sončna očala. Vedno, kadar sije sonce, je priporočljivo nositi sončna očala, saj blokirajo škodljive ultravijolične žarke, ko smo na prostem. Sončna očala z dioptrijo so odlična rešitev za tiste, ki nosijo korekcijska očala.
 • Če uživamo alkohol, ga uživamo zmerno. Prekomerna uporaba alkohola lahko poveča tveganje za nastanek sive mrene, zato moramo alkohol uživati zmerno.

Zdravljenje sive mrene

Ko se začnejo pojavljati prvi simptomi sive mrene, lahko za nekaj časa svoj vid izboljšamo z uporabo novih očal z dioptrijo, novih progresivnih očal, povečave z lupo, z ustrezno osvetlitvijo ali drugimi pripomočki.

Ko siva mrena dovolj napreduje, resno ogrozi vid in vpliva na vsakdanje življenje, je potrebna operacija, ki je relativno neboleč postopek za ponovno vzpostavitev vida.

Obstajata dva glavna načina odstranjevanja sive mrene ali katarakte s kirurškim posegom:

 1. Fakoemulzifikacija – naredi se mali rez na roženici, vstavi se tanka sonda, skozi katero se oddajajo ultrazvočni valovi, ki mehčajo in lomijo zamegljeni center leče. Kasneje se s sondo izsesa in odstranjuje. Ta postopek je zelo učinkovit, saj omogoča hitrejše okrevanje. Bolnik je v nekaj dneh sposoben za delo, njegov vid pa je boljši.
 2. Ekstrakapsularna kirurgija – naredi se daljši rez na roženici in odstrani trdi del leče. Preostanek leče se odstrani z izsesavanjem.

V večini primerov se odstranjena zamegljena leča nadomesti z jasno, prozorno, umetno intraokularno lečo (IOL), ki ne zahteva posebne nege in postane del očesa. Ker pa vstavitev IOL ni primerna za vse ljudi, se pacientu lahko predpišejo posebna očala z dioptrijo ali posebne kontaktne leče.

Očala po operaciji sive mrene

Po operaciji sive mrene se velikokrat pojavi bleščanje in občutljivost na svetlobo. To je lahko še posebno moteče na soncu, pri vožnji avtomobila, gledanju televizije ali pri branju. V takih primerih vam priporočamo zaščito oči z očali. Očalna stekla imajo lahko antirefleksni nanos proti bleščanju in jih uporabljate v vseh situacijah, lahko pa se odločite za očala, ki imajo še dodaten namen in prilagojeno zaščito.

 • OČALA ZA ZAŠČITO OČI PRED MODRO SVETLOBO
  Očalna stekla Hoya Blue Control so prilagojena posebej za zaščito oči pred nevarno modro svetlobo, ki jo oddajajo LCD in LED računalniški zasloni, tablice in telefoni. Nanos na steklih nevtralizira modro svetlobo, s čimer preprečuje napenjanje in utrujenost oči ter zagotavlja sproščen vid.
 • OČALA ZA IZBOLJŠAN IN SPROŠČEN VID PRI VOŽNJI
  Očalna stekla, ki so še posebej prilagojena za voznike, se imenujejo Hoya EnRoute. Namenjena so vsem, ki jih med vožnjo moti bleščanje nasprotno vozečih vozil ali pa veliko vozijo v težkih razmerah kot so dež, sneg ali megla.
 • SONČNA OČALA
  Zelo pomembna je tudi dobra zaščita oči pred nevarnimi UV žarki. Za zaščito oči na soncu, vam svetujemo kakovostna sončna očala, ki oči zaščitijo z vseh strani. Izbirate lahko med različnimi barvami očalnih stekel in polarizacijo. Sončna očala so lahko narejena tudi z dioptrijo.

Če se ne odločite za operacijo sive mrene ali pa niste primeren kandidat za vstavitev intraokularne leče, boste po operaciji še vedno potrebovali očala za branje ali progresivna očala.

Za najboljši možen pogled in udobje z očali, predpisanimi po operaciji sive mrene, vam svetujemo posvet in pregled pri nas. Preglede vida opravljamo vsak teden brez čakalnih vrst.