Skoči na vsebino

Okulistični pregled

Kaj je okulistični pregled in kdaj je potreben?

Redni okulistični pregledi so temeljnega pomena za spremljanje zdravja naših oči. Okulistični pregled je pregled celotnega zdravja oči, ki zajema meritev dioptrije za daljavo in bližino, pregled očesnega ozadja, merjenje očesnega pritiska in prepoznavanje očesnih bolezni. Včasih ponekod okulistični pregled zajema tudi pregled barvne slepote, pregled količine solz in solznega filma ali pregled vidnega polja.

Na okulističnem pregledu se lahko pravočasno ugotovijo morebitne bolezenske spremembe na očeh. Dobro je, da se te spremembe odkrije dovolj zgodaj in se jih ustrezno zdravi, ali pa se pacienta napoti naprej k specialistu. To lahko ugotovimo z rednim spremljanjem zdravja naših oči.

Okulistični pregled

Okulistični pregled

Na koliko časa je potrebno opraviti okulistični pregled?

Okulistični pregled je priporočljiv na vsaki 2 leti, za uporabnike kontaktnih leč pa je okulistični pregled priporočljiv vsako leto. V primeru, da slabši vid ali druge spremembe na očeh opazite že prej, je dobro, da se okulistični pregled opravi prej kot v dveh letih.

Kdaj je potreben okulistični pregled?

Redni okulistični pregled je še posebej pomemben pri določenih očesnih boleznih, kot je povišan očesni pritisk, obolenje roženice ali pri boleznih očesnega ozadja. Dejavniki, ki lahko vplivajo na zdravje oči pa so tudi sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Okulistični pregled za otroke

Priporoča se, da otrok prvi okulistični pregled opravi pri starosti treh let. Še posebno pri otrocih je pomembno, da prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj. Če opravimo okulistični pregled in prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Zgodnje prepoznavanje težav z vidom pri otrocih daje boljše in učinkovitejše rezultate.

 

Te skrbi tvoj vid?

V primeru, da se pojavljajo motnje vida, vam svetujemo, da pregled vida opravite čimprej.

×