Okulistični pregled

Kaj je okulistični pregled in kdaj je potreben?

Redni okulistični pregledi so temeljnega pomena za spremljanje zdravja naših oči. Okulistični pregled je pregled celotnega zdravja oči, ki zajema meritev dioptrije za daljavo in bližino, pregled očesnega ozadja, merjenje očesnega pritiska in prepoznavanje očesnih bolezni. Včasih ponekod okulistični pregled zajema tudi pregled barvne slepote, pregled količine solz in solznega filma ali pregled vidnega polja.

Na koliko časa je potrebno opraviti okulistični pregled?

Okulistični pregled je priporočljiv na vsaki 2 leti, za uporabnike kontaktnih leč pa je okulistični pregled priporočljiv vsako leto. V primeru, da slabši vid ali druge spremembe na očeh opazite že prej, je dobro, da se okulistični pregled opravi prej kot v dveh letih.

Zakaj je okulistični pregled potreben?

Na okulističnem pregledu se lahko pravočasno ugotovijo morebitne bolezenske spremembe na očeh. Dobro je, da se te spremembe odkrije dovolj zgodaj in se jih ustrezno zdravi, ali pa se pacienta napoti naprej k specialistu. To lahko ugotovimo z rednim spremljanjem zdravja naših oči.

Na okulističnem pregledu se lahko odkrijejo potencialno ozdravljive okužbe oči, očesne sistemske bolezni (povzroča jih lahko sladkorna bolezen), znaki tumorjev ali druge nepravilnosti možganov.

Redni okulistični pregled je še posebej pomemben pri določenih očesnih boleznih, kot je povišan očesni pritisk, obolenje roženice ali pri boleznih očesnega ozadja. Dejavniki, ki lahko vplivajo na zdravje oči pa so tudi sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Okulistični pregled

Okulistični pregled

Osnovni okulistični pregled

Osnovni okulistični pregled običajno zajema zunanji pregled očesa, ki mu sledijo posebni testi za ostrino vida, funkcijo zenice, prožnost gibanja ekstraokularnih (zunanjih) mišic, vidno polje, meritev intraokularnega tlaka (IOP - očesni pritisk) in pregled notranjih struktur in površin očesne votline (oftalmoskopija) preko razširjene zenice.

Ostrina vida

Ostrina vida se običajno nanaša na jasnost. Odvisna je od 3 ključnih optičnih in živčnih dejavnikov: ostrine fokusa mrežnice znotraj očesa, zdravja in delovanja mrežnice ter občutljivosti interpretativne sposobnosti možganov.

Kako se določi oziroma izmeri ostrino vida?

Pri okulističnem pregledu se običajno uporablja Snellenova tabela ali logMAR bazni sistem Velorum za vidno ostrino. Tabela ima enajst vrstic tiskanih črk. Prva vrstica je sestavljena iz ene velike črke, ki je lahko na primer E, H ali N. Naslednje vrstice imajo večje število črk, ki se postopoma zmanjšujejo. Oseba, ki opravlja test, pokriva eno oko na razdalji 6 metrov (evropska in avstralska mera) ali 20-ih čevljev (ameriška mera) in glasno bere črke vsake vrstice, ki se začne na vrhu. Najmanjša vrstica, ki jo je možno prebrati, kaže ostrino vida določenega očesa (desnega ali levega).

Standardna definicija normalne ostrine (vid 20/20 ali 6/6) je sposobnost reševanja prostorskega vzorca. Izraza 20/20 in 6/6 sta izpeljana iz standardizirano velikih predmetov, ki jih lahko vidi oseba z normalnim vidom na določeni razdalji. Na primer, če lahko 6 (20) metrov oddaljen objekt vidite pri 6 (20) metrih, potem je vaš vid 6/6 (20/20). Če pa pri 3 metrih vidite tako, kot vidi normalna oseba pri 6 metrih, potem je vaš vid 6/3 (20/40). To pomeni, da imate težave z opazovanjem predmetov na daljavo in lahko vidite samo do 6 metrov.

Vzroki za nejasno sliko

Najpogostejši vzrok za nejasno sliko je refrakcijska napaka (ametropija), kar pomeni da imamo težave z natančnim fokusiranjem svetlobe na mrežnico zaradi oblike očesa. Velika ali manjša refrakcijska napaka je vzrok kratkovidnosti (miopija) ali daljnovidnosti (hiperopija). Drugi vzroki so astigmatizem ali bolj kompleksne nepravilnosti roženice. Te anomalije lahko v večini primerov popravimo z optičnimi pripomočki (korekcijska očala, kontaktne leče). Če je oko normalno razvito in nima nobene refrakcijske napake temu pravimo emetropija.

Okulistični pregled za otroke

Priporoča se, da otrok prvi okulistični pregled opravi pri starosti treh let. Še posebno pri otrocih je pomembno, da prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj. Če opravimo okulistični pregled in prepoznamo težave z vidom dovolj zgodaj, imamo veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Zgodnje prepoznavanje težav z vidom pri otrocih daje boljše in učinkovitejše rezultate.

Okulistični pregled za otroke je zelo pomemben, saj le tako lahko zagotovimo, da so otrokove oči zdrave in da otrok nima problemov, ki bi lahko vplivali na varnost ali na učinkovitost in rezultate v šoli. Otrok mora imeti vidne veščine, ki so bistvene za optimalno učenje. Te veščine so:

  • oster vid na vseh razdaljah,
  • pravilno in udobno gledanje z obema očesoma,
  • pravilne veščine gibanja oči,
  • natančno fokusiranje.